Uskontoihin liittyvät rikokset lisääntyivät viime vuonna

Uskontoihin kohdistetut rikokset kasvoivat viime vuonna, selviää poliisiammattikorkeakoulun tekemästä tutkimuksesta. Poliisin luokitusjärjestelmän puutteiden vuoksi uskontoihin liittyvistä rikoksista saattaa osa jäädä kirjaamatta. Myös rasististen rikosten määrä lisääntyi vuodesta 2008.

Tutkija Laura Peutereen mukaan uskontoja kohtaan tehdyistä rikoksista tehtiin 83 ilmoitusta vuonna 2009. Edellisellä seurantajaksolla vuonna 2008 uskontoja vastaan hyökättiin 53 kertaa.

Pääosassa rikoksista kohteena oli kristinusko, johon liittyi viime vuonna 44 rikosilmoitusta. Islam oli kohteena 14 ja juutalaisuus kymmenen kertaa. Loput ilmoitukset koskivat useita uskontokuntia tai uskontoa yleisesti.

Poliisiammattikorkeakoulun tilastossa kristinuskon alle on eri kirkkokuntien ohella niputettu myös Jehovan todistajat.

Pääosa kristinuskoa vastaan suunnatuista rikoksista liittyi vahingontekoon, kuten seurakuntatalon seinän töhrimiseen. Islamin tapauksessa rikokset sisälsivät muun muassa huntuun pukeutuneiden naisten herjaavaa nimittelyä, uhkauksia ja pahoinpitelyitä.

Uskontoja koskevia rikoksia on tilastoitu vasta vuodesta 2008. Laura Peutereen mukaan tilastointia hankaloittaa se, ettei poliisi tällä hetkellä kirjaa erikseen viharikoksia. Peutereen mukaan myös osassa rasistisista rikoksista saattaa olla mukana uskonnollinen motiivi.

Rasististen rikosten kokonaismäärä oli viime vuonna 14 prosenttia suurempi kuin vuonna 2008. Eniten rasistisia rikosepäilyjä kirjattiin Helsingissä. Suurinta rikosten kasvu oli Peutereen mukaan kuitenkin maakunnissa.

-Tyypillisin rasistinen rikos on kantasuomalaisen yöllä tekemä pahoinpitely, jonka uhrina on somali. Joissakin rikosilmoituksissa epäilty on herjannut pahoinpideltyä paitsi ihonvärin myös uskonnon vuoksi, Peutere sanoo.

Viharikosten tilastointiin on luvassa helpotusta jo lähitulevaisuudessa. Poliisihallituksen ylitarkastajan Pia Holmin mukaan jo muutaman vuoden ajan kaavailtu viharikosluokitus on tulossa näillä näkymin käyttöön vuoden 2011 alusta. Tuolloin poliisi ryhtyisi kirjaamaan viharikosten alle muun muassa uskontoja, seksuaalivähemmistöjä ja vammaisia kohtaan tapahtuneet rikokset.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon palsta suosituimpia Suomi24:ssa
Seuraava artikkeliMyös Askola saanut vihapostia

Ei näytettäviä viestejä