Kari Mäkinen pitää kansainvälisestä muuttoliikettä ensisijaisesti ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kysymyksenä. Erityishuomiota tarvitsevat haavoittuvimmat turvapaikan hakijat kuten yksin matkustavat lapset ja kidutuksen uhrit. Mäkinen puuttui asiaan tänään Helsingissä kirkon EU-neuvottelukunnan kokouksessa pitämässään avauspuheenvuorossa.
– Perus- ja ihmisoikeudet koskettavat turvapaikan hakijoita, pakolaisia ja niin sanottuja paperittomia. Se, miten kohtelemme ihmisiä ei saa riippua heidän etnisestä taustastaan, uskonnosta, perhesuhteista, työkyvystä tai koulutuksesta, Mäkinen sanoi.
Kirkon EU-neuvottelukunnassa yhteiskunnan eri alojen EU-asiantuntijat ja kirkon viranhaltijat keskustelevat kirkolle tärkeistä EU-kysymyksistä. Arkkipiispa kehotti paitsi ymmärtämään erilaisuutta, mitä pakolaisuuteen ja siirtolaisuuteen liittyy, myös kohtaamaan asiaan liittyvät hankalat kysymykset avoimesti.
– Pelot on otettava vakavasti ja niistä on keskusteltava. Paikallisseurakunnat voivat luoda yhteisiä kohtaamis- ja keskustelupaikkoja, jossa voi rauhassa tutustua toiseen, sanoi Mäkinen.
Neuvottelukunnan kokouksessa mukana ollut Euroopan kirkkojen siirtolaiskomission CCME:n pääsihteeri Doris Peschke korosti omassa puheessaan uskontojen roolia pakolaisuuden ymmärtämisessä. Peschke totesi, että muukalaisuuden ymmärtäminen kaikissa kirjauskonnoissa on jaettu asia. Samoin uskonto saattaa tukea ihmistä ja olla avain trauman läpikäymiseen ja uuden elämän rakentamiseen.
Ilmoita asiavirheestä