– Yhteisen historian kirjoittaminen historiasta, jossa on paljon vastakkainasetteluja, ei ole helppoa. Tiedämme kaikki, että yhteisen sävelen löytäminen ja sanoiksi pukeminen on aina vaativa tehtävä. Teologit tahtovat olla aika tarkkaa väkeä. Saksalaiset kirjoittavat eri tyylillä kuin amerikkalaiset. Tahto edetä kohti yhteyttä ja ykseyttä on komissiossa kuitenkin ollut vahva. Asiakirja hyväksyttiin yksimielisesti ja hyvällä mielellä, komission luterilainen puheenjohtaja, Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen kertoo Kotimaa24:lle.
– Nyt toivomme, että kirkoissa, seurakunnissa ja erilaisissa oppilaitoksissa luettaisiin kirjaa. Mistään sarjakuvan kaltaisesta helposta jutusta ei ole kyse, mutta uskon, että kyllä antoisasta tekstistä.
Huovinen esitteli From Conflict to Communion -dokumenttia tänään Genevessä koolla olevalle Luterilaisen maailmanliiton neuvostolle.
Hän totesi, että vuonna 2017 reformaation merkkivuotta halutaan juhlia eri tavoin kuin edeltävinä satavuotisjuhlina. ”Tahdomme jättää ristiriidat taaksemme ja etsiä kirkon ykseyttä yhteisessä uskossa (shared faith) ja keskinäisessä rakkaudessa”, hän sanoi.
Hän vertasi luterilaisen ja katolisen kirkon tilannetta eronneeseen aviopariin, jotka löytävät toisensa uudestaan. Huovinen kysyi, mitä heidän pitää tehdä. Hän totesi, että heidän pitää löytää alkuperäinen rakkautensa ja lisäksi heidän pitää päästä yli niistä haavoista, joita eron aika on aiheuttanut.
Huovinen kiinnitti puheessaan erityistä huomiota siihen, miten paljon katolisella ja luterilaisella kirkolla on yhteistä. Toisaalta hän painotti, että teologisen työn on jatkuttava kohti kirkkojen ykseyttä. Huovinen totesi, että kirkkojen erossaolon historia on ollut pitkä. Siksi tiellä ykseyteen on oltava yhtä aika kärsimättömiä ja kärsivällisiä, hän muotoili. ”Kukaan meistä ei voi yksin päättää, miten ykseyttä edistetään. On muita siskoja ja veljiä kulkemassa samalla tiellä.”
Vuonna 2017 tulee myös kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun luterilais-katolinen dialogi alkoi. Huovisen mielestä dialogissa on saavutettu jo paljon.
Luterilais-katolisella komissiolla on tekeillä toinenkin asiakirja, jonka aiheena on Kaste ja kasvava yhteys (Baptism and Growing Communion).
– Siihen paneudutaan elokuussa, kun komissio pitää seminaarin Kyotossa, Japanissa. Tarkoitus on kysyä, miten syvän yhteyden kaste luo kristittyjen ja kirkkojen välille. Kastehan on perussakramentti, jonka me luterilaiset ja katolilaiset yhdessä tunnustamme, Huovinen kertoo.
Tänään julkaistun kirjan merkitys on piispa emerituksen mukaan lukijoiden käsissä.
– Mikä on meidän asenteemme toisiin kirkkoihin ja mitä voimme itsekukin tehdä? Tämä on ratkaisevaa.
LML:n neuvostolle puhunut paavillisen kristittyjen ykseyden neuvoston puheenjohtaja, kardinaali Kurt Koch toivoi tuoreen dokumentin päätyvän niin luterilaisten kuin katolilaisten lukijoiden pureskeltavaksi ”globaalisti ja paikallisesti”.
Koch kertoi myös odotuksistaan tulevan Kaste ja kasvava yhteys -dokumentin suhteen. Hän näkee sen olevan tärkeä askel keskinäisen ymmärtämisen lisäämiseksi. Se voi myös avata mahdollisuuden kirkkojen väliselle yhteiselle julistukselle kirkosta, ehtoollisesta ja virasta.
From Conflict to Communion -dokumentista julkaistaan dosentti Juhani Forsbergin suomennos luultavimmin loppukesästä.
Lue myös: Osapuolet sanoittavat ensi kertaa yhdessä reformaation historiaa
Lue puheet From Conflict to Communion -dokumentin (pdf) julkaisutilaisuudesta englanniksi tai saksaksi:
Ilmoita asiavirheestä