Kotimaa24 kysyi kirkkohallituksen kansliapäälliköltä Jukka Keskitalolta, miten neuvotteluja käydään ja kenelle asiassa kuuluu päätösvalta.
Arkkipiispa Kari Mäkinen
on jo kertonut julkisuuteen vastustavansa ajatusta pyhien paikan siirtämisestä. Jukka Keskitalo on sanonut Helsingin Sanomien mielipidesivuilla (3.9.) pitävänsä kohtuullisena työmarkkinajärjestöjen odotusta kirkon osallistumisesta laman nujertamistalkoisiin. Keskitalon mukaan arkipyhien siirtäminen ei kuitenkaan ole vastaus tähän haasteeseen.
Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, miten ja missä vaiheessa ja millä kokoonpanolla arkipyhistä neuvotellaan työmarkkinajärjestöjen ja kirkon kesken?
– Tässä varmasti aloitteentekijänä ovat työmarkkinakeskusjärjestöt. Toistaiseksi suoraa kutsua neuvotteluihin tai selvitystyöhön ei ole tullut. Sekin on epäselvää, tapahtuuko tämä selvittäminen konkreettisten yhteisneuvottelujen muodossa vai selvitysten tekemisen kautta. Kirkon puolesta kirkon suhteita valtiovaltaan ja muuhun yhteiskuntaan hoitaa kirkkohallitus, joten todennäköisesti kirkkohallitus edustaisi kirkkoa neuvotteluissa. Riippuu siitä, millä tasolla neuvotteluja käydään, ketkä kirkkohallituksesta ovat mukana.
Onko muita kirkko- tai uskontokuntia neuvotteluissa mukana?
– Jos neuvottelukutsu esitetään luterilaiselle kirkolle, pidän hyvin luontevana, että kirkko keskustelee muiden kirkkojen kanssa ja tarvittaessa kutsuu muita kirkkoja tai Ekumeenisen neuvoston edustusta mukaan neuvotteluihin. Vaikka kirkolliset juhlapäivät määritellään evankelis-luterilaisen kirkon kirkkolaissa, Suomessa tämä on myös ekumeeninen kysymys.
Mikä toimija on päätösvaltainen arkipyhistä päätettäessä?
– Kirkolliset juhlapäivät on määritelty kirkkolaissa. Näin ollen niiden siirtäminen edellyttää kirkkolain muutosta, jonka tekemiseen kirkolliskokouksella on yksinomainen aloiteoikeus. Kirkkolain säätää eduskunta kirkolliskokouksen esityksestä. Työn teettämisestä sunnuntai- tai pyhäpäivinä päätetään puolestaan työaikalaissa, joka on normaali eduskunnan muutettavissa oleva laki.
Miten suhtaudutte Kotimaa24:n
uutisoimaan
muslimien toiveeseen saada omille tärkeille pyhilleen vapaapäivät? Kannatatteko muslimien toivetta? Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo kertoi
tänään
suhtautuvansa asiaan myötämielisesti.
– Mielestäni on tärkeää, että jokaisen uskonnon edustajat voivat saada työstä vapaata viettääkseen oman uskontonsa tärkeimpiä juhlapäiviä. Miten tämä käytännössä järjestetään, vaatii tarkempaa harkintaa. Jos on kysymys pienehköstä vähemmistöstä, voisi luontevin tapa olla, että työnantaja suhtautuu myönteisesti lomapäivien käyttämiseen uskonnollisten juhlakausien aikaan. Toistaiseksi tämä voisi olla Suomen tilanteessa käytännöllinen ja luonteva ratkaisu. Jos joku vähemmistöyhteisöistä kasvaa selkeästi nykyistä suuremmiksi, voisi olla tarpeen tehdä kirjaus asiasta esimerkiksi työmarkkinatasolla.
Ilmoita asiavirheestä