Lapuan tuomiokapitulin siirto Seinäjoelle mahdollinen

Lakeuden_RistiWIKIpsd

Asia on noussut keskusteluun piispalan ja tuomiokapitulin mittavien peruskorjaustarpeiden vuoksi. Piispa Simo Peura perheineen on joutunut sisäilmaongelmien takia muuttamaan kesällä vuokrattuun sijaisasuntoon Lapualla. Työtiloissa on jouduttu tekemään työhuonejärjestelyjä. Ilmeisesti sairauspoissaoloja ongelmat eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet.

Todennäköisimmät tuomiokapitulin sijoitusvaihtoehdot ovat yhä Lapua mutta sen rinnalla myös Seinäjoki, josta saattaisi löytyä tilat käyttöön. Paikkakuntien vahvuuksia selvitellään loppuvuoden ja alkutalven aikana. Kaksi muuta maakuntakeskusta, Jyväskylä ja Vaasa sijaitsevat hiippakunnan laidoilla, siksi ne eivät ole todennäköisiä hiippakunnan keskuspaikkoja. Hiippakunnasta korostetaan, että nyt haetaan piispan ja hiippakunnan tehtävien hoidon kannalta toimivinta ratkaisua.

Hiippakuntadekaani Juha Muilu vahvistaa Kotimaa24:lle, että jos hiippakunta muuttaisi pois Lapualta, samalla myös tuomiokirkkoseurakunnan paikka ja hiippakunnan nimi muuttuisivat. Jos piispanistuin olisi Seinäjoella, tuomiokirkko olisi Lakeuden Risti (kuvassa).

Prosessin päätösaikataulua ei ole määritelty asian laajuuden ja keskeneräisen korjaustarpeen kartoituksen vuoksi. Ratkaisujen toivotaan olevan valmiina keväällä 2013. Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuusto keskustelee tilanteesta kokouksessaan 28.11. Korjauksiin liittyvät päätökset tekee kirkkohallitus, tuomiokapitulin sijoituksesta päättää kirkolliskokous kirkkohallituksen esityksestä.

Jos kävisi niin, että kapituli jättäisi Lapuan, miten lapualaiset reagoisivat?

– Totta kai se surua herättää Lapualla ja meissä kaikissa, jos näin kävisi. Ei prosessin lopputulosta vielä tiedetä, vaan nyt on vasta arviointi ja selvittelyvaihe menossa.

Onko kädet Lapuan osalta nostettu melkein ylös?

– Ei. Lähes kaikki kapitulin toimitilat täällä on rakennettu 2000-luvulla, ne ovat uudet ja erittäin toimivat. Meillä on hyvin viihtyisä ympäristö tässä Lapualla. Peruskorjaustarpeet liittyvät kapitulin vanhaan 1960-rakennettuun osaan, jossa on piispala ja osa vanhaa tuomiokapitulin kiinteistöä. Uusi puoli on rakennettu 2000-luvulla.

Tuomiokapitulin kiinteistön omistaa ja sitä hallinnoi kirkkohallitus. Kirkkohallituksen kiinteistöpäällikkö Juha Kääriäinen kertoo, että kapitulin tilojen kunto on kartoitettu, mutta raportti kartoituksesta ei ole vielä valmis.

– Korjauskulut ovat yhtenä vaa’ankielenä, kun mietitään eri vaihtoehtoja. Onko kannattavaa korjata, se on yksi tärkeä kysymys, Kääriäinen sanoo.

Vaikka kartoitus on kesken, se on varmaa, että kapitulin vanhan puolen kellaritiloissa ja perustuksissa on havaittu kosteuden muodostumista.

– Pahin asia on piispalan kellaritilat. Siellä on pohjaveden pinta korkealla ja se rasittaa kellarin rakenteita, Kääriäinen sanoo.

Lue myös: Peura kapitulin paikasta: Voi olla että herättää tunteita

(Kuva: Harri Blomberg/Wikipedia)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPuolan kirkko Halloweenia vastaan
Seuraava artikkeliTässä ovat Kauneimmat Joululaulut 2012

Ei näytettäviä viestejä