Keinoliha lopettaisi rituaaliteurastukset?

lehmä205

Onko keinolihaburgeri kosher eli juutalaisille sallittua ravintoa? Rabbi Yehuda Shurpinin mukaan Talmudissa kerrotaan ihmeellisestä lihasta, joka putosi taivaasta tai jonka mystisiä tekstejä opiskelevat rabbit olivat luoneet. Ihmeellinen liha oli automaattisesti kosher, koska se ei ollut peräisin oikeasta eläimestä. Rabbi arvelee, että tätä kertomusta voitaisiin soveltaa myös keinolihan kohdalla. Asiasta kertoi mm. uutistoimisto Reuters.

Tavallista naudanlihahampurilaista juutalainen voi nauttia hyvällä omallatunnolla vain, jos pihvikarja on teurastettu kosher-lakien mukaan, eli eläimen kaula on viilletty poikki sen ollessa vielä tietoisessa tilassa. Rituaaliteurastukset ovat herättäneet vilkasta eettistä keskustelua ja vastustusta.

Islamilaisten halal-lait vaativat ruuaksi nautittavilta eläimiltä samantyyppistä rituaaliteurastusta kuin juutalaisten kosher-laki. Muslimioppineiden mukaan keinolihan syömiselle ei ole estettä, kunhan sen viljelyyn ei ole käytetty halal-laeissa kiellettyjen eläinten eli esimerkiksi sikojen tai koirien kantasoluja.¨

Hindulaisille lehmä on pyhä eläin eikä sitä saa syödä missään muodossa. Monet hindulaiset ja sikhit ovat kasvissyöjiä. He ovat kommentoineet keinolihakeskustelua the India Real Timessa ilmestyneen blogin alla toteamalla, etteivät luultavasti haluaisi maistaa keinolihaa, vaikka se katsottaisiinkin uskonnollisesti sallituksi.

Keinoliha ratkaisuna rituaaliteurastusten eettisiin ongelmiin on kuitenkin vielä toistaiseksi teoreettinen. Keinolihan teko on hidasta ja erittäin kallista. Yhden keinolihahampurilaisen hinta on noin 250 000 euroa. Tutkijoiden mukaan keinolihaa saatetaan kuitenkin saada markkinoille kohtuuhintaan jo kymmenen vuoden kuluttua.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTänään on kansainvälinen nuorten päivä
Seuraava artikkeliPeruskoulu vaatii yhä useammin rahaa vanhemmilta

Ei näytettäviä viestejä