Kirkko 2015+ -nimiseksi, kirkon organisaation, johtamisen ja talouden uudistamiseen tähtääväksi joukoksi. Nimessä oleva vuosiluku viittaa kirkossa parhaillaan toteutettavan Meidän kirkko-osallisuuden yhteisö-strategian päättymisvuoteen.
Kyseessä on väljästi organisoitu verkosto, think tank, jonka taustalla on useamman yksittäisen tahon huoli kirkon tulevaisuuden näkymistä negatiivisesti kehittyvän jäsenmäärän ja haastavien talouslukujen edessä. Verkosto pyrkii kokoontumaan erilaisilla kokoonpanoilla säännöllisesti workshoppeihin, joissa aiheeseen haetaan uusia tulokulmia.
Helluntain alusviikolla yksi tällainen järjestettiin Helsingissä, Agricolan kirkossa. Mistään tuuleen huutamisesta ei ole kyse siitä päätellen, että noin kolmenkymmenen osallistujan joukossa läsnä oli useampikin korvapari kirkkohallituksesta ja helsinkiläisiä kirkkoherroja. Samassa yhteydessä julkaistiin ryhmän verkkosivut.
Kirkollisista vaikuttajista verkostoon kuuluvat sivuston mukaan muun muassa Espoon seurakuntayhtymän hallintopäällikkö Markku Porvari, Vantaan yhteisen seurakuntatyön päällikkö Pontus Salmi sekä KUA:n kirkollisen työn ja kansalaistoiminnan päällikkö Petri Merenlahti.
Kirkko2015+:n työn suunnittelua varten on nimetty eri työryhmiä. Workshopeista vastaavan koollekutsuja on yritysvalmentaja Ville Lähdesmäki. Hänen lisäkseen työryhmään kuuluu liike-elämässä huipputason hallitusammattilaisena pidetty Maija-Liisa Friman. Friman istuu tällä hetkellä pörssiyhtiöistä muun muassa Nesteen, TeliaSoneran ja Metson hallituksessa. Ryhmän kolmas nimi on monialaosaaja, tuottaja Marko Kulmala.
Kolmesta asiasta ei keskustella
– Kirkko2015+:n fokuksessa on kirkon toimintaedellytysten turvaaminen. Se tarkoittaa uudistuksien hakemista rakenteisiin, talouteen ja johtamiseen. Olemme sopineet, että kolme asiaa rajataan tämän verkoston keskustelujen ulkopuolelle. Ne ovat papin sukupuoli, seksuaalivähemmistöt ja dogmatiikka, tiivistää Lähdesmäki.
Ryhmässä katsotaan, että organisaation rakenteissa tehtävät muutokset ovat välttämättömiä, jotta seurakuntalaisten kohtaaminen voisi olla entistä laadukkaampaa.
– Koen huolta siitä, miten seurakuntalaiset tuntevat olonsa kotoisaksi seurakunnassaan, Maija-Liisa Friman tiivistää oman osallistumisensa syitä.
Marko Kulmala kertoo liittyneensä 19 vuoden eron jälkeen takaisin kirkkoon neljä vuotta sitten. Hän yllättyi, kuinka kirkossa puhuttiin yhä samoista asioista kuin hänen jättäessään kirkon jäsenyyden. Kulmala halusi liittyä yhteisöön, mutta kokee ilmapiirin usein etäännyttävänä.
– Mikä olisi se tapa, että kirkko voisi kehittyä siihen suuntaan, että sillä olisi asiaa jäsenilleen vaikka joka päivä? kysyy Kulmala.
Ville Lähdesmäki kertoo, että verkostosta halutaan avoin ja siihen kutsutaan osallistujia kaiken aikaa. Seuraava workshop on suunnitteilla elokuun lopulle.
Ilmoita asiavirheestä