Naisten jäsenyys johti Ruotsin ja Englannin Gideonien eroihin kattojärjestöstä

Ruotsin Gideon-järjestö on jo neljä vuotta käynyt keskustelua kansainvälisen kattojärjestön The Gideons Internationalin (TGI) kanssa ja kertonut avoimesti haluavansa ottaa myös naisia täysjäseniksi. Taustalla on jäsenmäärän lasku ja seurakunnista nouseva kysymys, miksi naiset eivät voi olla järjestön jäseniä.

Vuosikokouksessaan Ruotsin Gideonit päätti nyt suurella 92 prosentin enemmistöllä avata täysjäsenyyden myös naisille.

Olle Nordahl on ollut ruotsalaisen järjestön johdossa vuodesta 2004 ja halunnut uudistaa sen toimintakulttuuria. Hän pitää TGI:n rakenteita aikansa eläneinä.

– Järjestömme juhlii ensi vuonna sataa vuottaan Ruotsissa. Hallituksemme on priorisoinut ruotsalaisten intressit ja miettinyt, mikä on tärkeää tulevien sadan vuoden aikana, Nordahl linjaa.

– Haimme pragmaattista ratkaisua näkemyseroon, mutta meille sanottiin, että se on joko tai.

Järjestö joutui eron myötä muuttamaan nimensä. Gideoneita he eivät enää saa olla, vaikka työ jatkuu entiseen malliin. Uusi nimi on Goda nyheter för livet eli Hyviä uutisia elämään.

Niin ikään kansainvälisestä järjestöstä eronnut englantilainen Gideon-järjestö päätyi tasa-arvoa korostavaan ratkaisuun lainsäädännöllisistä syistä. Sen nimi on nyt GideonUK.

Myös Norjassa keskustellaan naisten asemasta Gideoneissa.

Suomen Gideonit ei keskustele naisten täysjäsenyydestä

Suomen Gideonien mukaan keskustelu naisten täysjäsenyydestä ei ole ajankohtainen Suomessa.

– Keskustellaanko meillä asiasta? Tällä hetkellä ei, toiminnanjohtaja Jukka Krogerus vastaa.

– Gideonit ovat miehiä, ja gideonsisarten (jäsenten puolisoita) kanssa toimimme yhdessä. Siten toiminta on avioparitoimintaa. On olemassa miesten järjestöjä ja naisten järjestöjä, ja hyvä niin.

Ette näe sitä ongelmana tasa-arvonäkökulmasta?

– Että tämä on miesten järjestö, vai? Ei, onhan naisten järjestöjäkin. Olisiko se tasa-arvonäkökulmasta myös väärin? Siitä ei ole kysymys.

Krogerus ei halua ottaa kantaa siihen, onko Ruotsin päätös hyvä vai huono.

Suomen Gideonit perustettiin vuonna 1946. Koska yhteistyöstä arveltiin olevan hyötyä, se on vuodesta 1952 lähtien ollut osa kansainvälistä järjestöä.

Suomi ja Ruotsi ovat yhdeksän muun maan kanssa olleet omavaraisia järjestöjä ja lähettäneet rahaa raamattutyöhön eri puolille maailmaa. Kaikkiaan Gideonit toimivat 201 maassa.

– Taloudellisesti eroaminen TGI:stä ei merkitse meille mitään. Toivottavasti saamme edelleen olla mukana rahoittamassa raamattutyötä, Ruotsin järjestön Olle Nordahl kommentoi Kotimaalle.

Ruotsalaiset ovat keränneet vuosittain raamattutyöhön noin 400 000 euroa. Summalla saadaan jakoon 400 000 Gideon-raamattua. Englantilaisten panos on ainakin kaksinkertainen.

Ruotsalainen järjestöjohtaja epäilee, että sääntöjen kyseenalaistaminen yleistyy

Ruotsin kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Annelie Enochson kertoo Dagen-lehdessä, miten valtavasti häntä on häirinnyt se, ettei hän ole voinut liittyä Gideonien täysivaltaiseksi jäseneksi toisin kuin hänen miehensä. Enochson ihmettelee amerikkalaisten jääräpäisyyttä nimikysymyksessä.

– Järjestö tekee fantastista työtä ja kannatan heidän visiotaan Raamatun sanan levittämisestä, Enochson sanoo.

– Demokraatin sydämessä tuntuu upealta, että saan olla nyt järjestön täysivaltainen jäsen.

Olle Nordahl arvelee, että jos Gideonit maailmanlaajuisesti eivät hyväksy kulttuurieroja, se tulee vaikuttamaan järjestön toimintaan. Kyse on kuitenkin perinteistä, joista on vaikea luopua.

Perinteitä perustellaan teologisesti, mutta Nordahlin mukaan perustelut eivät ole kestäviä. Hänen mielestään kyse on siitä, että järjestö on päättänyt olla miesjärjestö.

Ruotsin ja Englannin järjestöjen erot ovat kuitenkin aiheuttaneet jonkin verran huolta, ja vanhat säännöt kyseenalaistetaan yhä useammassa maassa, Nordahl epäilee.

– Uskon, että saamme Ruotsissa uusia jäseniä ja voimme jatkaa työtä kuten ennenkin sillä erolla, ettemme enää katso sukupuoleen. Jatkamme avioparityötä, mutta emme sulje pois sinkkujakaan, Nordahl sanoo.

Kuva: Kaj Aalto. City Hotelin hotellihuoneen pöydältä Jönköpingin keskustasta löytyy Gideonien Uusi testamentti.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHengen uudistus kirkossamme 40 vuotta – ”Liike kirkollisti hihhuloinnin tappamatta henkeä”
Seuraava artikkeliKatolinen kirkko jyrkensi kantaansa kuolemanrangaistukseen – ei hyväksy enää missään tapauksessa

Ei näytettäviä viestejä