Kirkkojen johtajat Israelissa ja Palestiinassa ovat esittäneet huolestuneen mielipiteensä laista, jonka mukaan Israel on juutalaisten kansallisvaltio. Asiasta kertoo Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN) tiedotteessaan.
Israelin parlamentti hyväksyi heinäkuussa lain, jonka mukaan Israel on juutalaisten historiallinen kotimaa, Jerusalem maan pääkaupunki ja heprea maan ainut virallinen kieli.
Jerusalemin kreikkalais-ortodoksisen kirkon patriarkka Theofilos III toteaa tiedotteessa, että uusi laki ei mainitse kristittyjä ja muslimeja, jotka ovat asuneet Israelissa jo ennen valtion perustamista. Hänen mukaansa laki vahvistaa ja institutionalisoi rasismin ja karkottaa toiveet yhdenvertaisuudesta.
Jordanian ja Pyhän maan piispa Sani Ibrahim Azar sanoo tiedotteessa, että laki on perustavanlaatuisesti erimielisyyttä aiheuttava, rasistinen ja tuhoisa. Hänen mukaansa laki ”ehdoin tahdoin sulkee ulkopuolelleen 1,5 miljoonaa Israelin kansalaista, jotka pitävät itseään israelilaisina arabeina”. Laki myös kääntää selkänsä muiden uskonnollisten ryhmien jäsenille, jotka osallistuvat merkittävästi israelilaisen yhteiskunnan toimintaan, hän sanoo.
Kirkkojen johtajat painottivat myös, että laki vahvistaa kiisteltyjä siirtokuntia. Piispa Azarin mukaan ”on vaikea ymmärtää, kuinka segregoitumisen, monokulttuurisuuden, yksiuskontoisuuden tukeminen vie Israelia kohti rauhanomaista tulevaisuutta”.
Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit painottaa tiedotteessa, että ”tässä on kyse Pyhästä maasta ja pyhistä paikoista kolmelle uskonnolle”.
– Jerusalem pitää jakaa yhtenä. Se ei voi olla vain yhden uskonnon omistuksessa muita vastaan tai yhden kansan paikka toisten kustannuksella. Jerusalemin täytyy olla vastakin kolmen uskonnon ja kahden kansan kaupunki, Tveit sanoo.
– Jerusalemia pitävät pyhänä ja rakastavat aidosti ja syvästi kaikki kolme abrahamilaista uskontoa – juutalaiset, kristityt ja muslimit. Tätä rakkautta ja kiintymystä pitää kunnioittaa ja vahvistaa kaikissa vaihtoehtoissa, joita kaavaillaan, jos niiden toivotaan toteutuvan.
Kuva: Olli Seppälä. Näkymä Jerusalemin vanhaankaupunkiin.
Lue myös:
Yhdysvaltojen suurlähetystö Jerusalemissa on avautumassa – ”Tämä ei ole unta”
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.