”Kenttäpiispan kirkollisen aseman määrittämisessä oltava tarkkana”

Elokuussa julkaistu kirkon keskushallinnon toimintaa käsittelevä mietintö ehdottaa kenttäpiispan heivaamista piispainkokouksen jäsenyydestä. Syyskuussa kenttäpiispana aloittava Pekka Särkiö toivoo kenttäpiispan kirkollisen aseman käsittelyssä varovaisuutta.

Hän muistuttaa, että Puolustusvoimissakin on käynnissä rakenneuudistus, jossa pohditaan myös kirkollisen työn paikkaa organisaatiossa. Hän painottaa, että on tärkeää, että kirkollinen työ säilyttäisi hyvän jalansijan sotilaiden hengellisen ja henkisen tuen antajana. Puolustusvoimissa kenttäpiispa on osa kenraalikuntaa.

Särkiön mielestä kenttäpiispan kirkollishallinnollisen roolin laskeminen voisi luoda Puolustusvoimiin päin epäedullista viestiä kirkollisen työn arvostuksesta. Hän toivoo kirkolta herkkyyttä ja tarkkuutta, kun se tekee omia päätöksiään. Mielikuvilla on merkitystä.

Kenttäpiispan rooli piispakunnassa on pohdituttanut kautta historian. Nyt kirkon työryhmä ehdottaa, että kenttäpiispalla olisi jatkossa puhe- ja läsnäolo-oikeus piispainkokouksessa. Asessorit eivät olisi enää piispainkokouksen jäseniä. Särkiö on valmis ymmärtämään kenttäpiispan jäsenyyden menettämisen juuri siinä tapauksessa, jos asessoritkaan eivät enää olisi jäseniä, ja varsinainen jäsenyys olisi vain hiippakuntien piispoilla.

– Mutta paras vaihtoehto olisi, että kenttäpiispan jäsenyys piispainkokouksessa säilyisi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKotimaa24 tänään 2 vuotta: Luvassa lisää rohkeaa uskontojournalismia
Seuraava artikkeliValtiota toivotaan hätiin kirkkorakennusten ylläpitämiseksi

Ei näytettäviä viestejä