Holmlund teki omasta toiminnastaan selvityspyynnön

HolmlundAnneAnne Holmlundiin (Kok.). Aloitteen pysähtymisestä suivaantuneet kansalaiset ovat lähettäneet Holmlundille jo viitisensataa sähköpostia, joissa vaaditaan avioliittolakialoitteen käsittelemistä. Aiheen ympärille perustetussa Postia Anne Holmlundille -ryhmässä on Facebookissa liki 800 jäsentä. Viestit ovat pitäneet Holmlundin kiireisenä.

– Yhtenä päivänä vastasin yksitoista tuntia sähköposteihin, joissa suurimmassa osassa oli täsmälleen sama viesti. Olen vastannut noin kolmeen sataan viestiin ja nyt viestit ohjautuvat omaan kansioonsa, josta luen ne, mikäli ehdin, Holmlund sanoo.

Holmlund pitää käsittämättöminä väitteitä, jonka mukaan aloitteen käsitteleminen riippuisi hänestä tai hän jarruttaisi sen käsittelyä.

– Väitteessä ei ole päätä eikä häntää. Kaikki aloitteet käyvät läpi saman proseduurin, joka ei riipu aloitteen sisällöstä vaan eduskunnan käsittelytavoista. Minulla on lakivaliokunnassa yksi ääni ja olen valiokunnan puheenjohtaja. Ilman valiokunnan enemmistön tukea en voi tuoda tai olla tuomatta asioita valiokunnan käsittelyyn.

Holmlund on torstaina jättänyt puhemiesneuvostolle pyynnön toimintansa arvioimiseksi.

– Olen pyytänyt, että puhemiesneuvosto tutkii toimintani valiokunnan puheenjohtajana ja selvittää, täyttääkö se lakialoitteen LA 2/2012 VP osalta kaikilta osin ne periaatteet, joita valiokunnan puheenjohtajalta edellytetään, Holmlund sanoo.

Sähköpostitulva ei ole saanut Holmlundia menettämään yöuniaan. Hän kertoo saaneensa neljän ministerivuotensa aikana monenlaista palautetta, joka on sisältänyt myös kunnianloukkausta lähentelevää vihapostia.

– Olen tottunut tappouhkauksista alkaen aivan kaikkeen. Kampanjalla ei ole vaikutusta minuun itseeni.

Hän pitää tärkeänä ongelmallisessa asemassa olevien ihmisten kuulemista mutta ei usko, että avioliittolakialoitteen vauhdittamiseksi lähetetyissä sähköposteissa olisi kyse siitä.

– Meneillään on selvä painostuskampanja, jossa kaikki keinot ovat sallittuja.

– En ole vakuuttunut, että se tuo heikompien äänet kuuluviin. Ne hukkuvat valitettavan usein äänekkäiden vaatimusten alle.

Lakivaliokunnassa on Holmlundin mukaan suuri määrä erilaisia aloitteita, joissa osassa on myös huomattavasti enemmän allekirjoituksia kuin 76 kansanedustajan ajamassa avioliittolakialoitteessa.

– Alle sadan nimen aloitteet eivät normaalisti tule mihinkään erityiseen käsittelyyn. Ne otetaan yleensä esille vastaavan hallituksen esityksen yhteydessä.

Hallituksen esitystä ei ole avioliittolakialoitteesta luvassa tällä vaalikaudella, koska asiaa ei ole kirjattu hallitusohjelmaan.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumnisti: ”Vapaamuurarius poikkeaa kristinuskosta”
Seuraava artikkeliYstävänpäivän katuhalaajat

Ei näytettäviä viestejä