Yhdysvaltojen elokuun lopussa antama ilmoitus pakolaisjärjestö UNRWA:n tuen lakkauttamisesta on otettu maailmalla vastaan tyrmistyksellä. UNRWA on YK:n alainen pakolaisjärjestö, joka auttaa palestiinalaisia pakolaisia Palestiinassa, Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa. Viime viikonloppuna Yhdysvallat kertoi lisäksi leikkaavansa noin 21,5 miljoonaa euroa Itä-Jerusalemin sairaaloilta.
Yhdysvallat on ollut UNRWA:n suurin rahoittaja. Viime vuonna Yhdysvallat tuki sitä noin 313 miljoonalla eurolla. Summa vastaa noin kolmannesta kaikesta järjestön saamasta tuesta. Euroopan unioni on UNRWA:n toiseksi suurin rahoittaja. EU tuki järjestöä viime vuonna noin 123 miljoonalla eurolla.
– Yhdysvaltojen päätös lisää painetta meidän kasvattaa omaa maksuosuuttamme. On kuitenkin selvää, että aukkoa ei pystytä täyttämään. Budjetit on tehty pitkälle tulevaisuuteen, ja marginaalit ovat vähäiset, sanoo Kotimaan haastattelema EU:n virkamies.
EU:n jälkeen järjestön suurimpia tukijoita ovat olleet Saksa 66 miljoonalla eurolla, Iso-Britannia 58 miljoonalla ja Ruotsi 53 miljoonalla. Kaikki kolme ilmoittivat viime viikolla kasvattavansa omaa tukeaan. Suomi tuki UNRWA:a viime vuonna runsaalla neljällä miljoonalla eurolla.
”Tällaisella painostamisella ei saada rauhaa aikaan”
UNRWA:a on luonnehdittu valtioksi valtion sisällä. Israelin saartamassa Gazassa se on huolehtinut monista pakolaisten peruspalveluista, kuten koulutuksesta, terveydenhuollosta, ruoka-avustusten jakamisesta ja jätehuollosta.
Esimerkiksi koulujen sulkeminen saattaa lisätä levottomuuksien riskiä. Kotimaan haastattelema EU-virkamies kertoo ymmärtävänsä, että tukea halutaan siirtää järjestöltä valtioille, joiden alueella se toimii. EU on puolestaan toivonut UNRWA:n tehostavan omaa hallintoaan jo pitkään. Muutokset tukiin tulisi kuitenkin tehdä hallitusti.
Samaa mieltä on Suomen Lähetysseuran Lähi-idän ja Israelin aluepäällikkö Vesa Lehtelä.
– Voisi olla perusteensakin sille, että palestiinalaishallinto ottaisi vähitellen itse enemmän vastuuta. Olisi kuitenkin hyvä, että kun tukea päätetään vähentää, se tehdään hitaasti portaittain.
Leikkausten taustalla lienee Yhdysvaltojen pyrkimys saada palestiinalaishallinto neuvottelupöytään. Luterilaisen maailmanliiton (LML) Jerusalemin-edustaja Pauliina Parhiala ei ymmärrä taktiikkaa. LML ylläpitää Itä-Jerusalemissa Länsirannan potilaita hoitavaa Augusta Victoria -sairaalaa, johon viimeisimmät leikkaukset vaikuttavat suoraan.
– Tällaisella painostamisella ei saada rauhaa aikaan, Parhiala sanoo.
Yhdysvaltojen sairaaloille osoittama tuki on kulkenut palestiinalaishallinnon kautta, ja tuen maksu sairaaloille on ollut epävakaata. Pauliina Parhialan mukaan palestiinalaishallinto on kuitenkin luvannut kattaa Yhdysvaltojen sairaaloilta leikkaaman tuen.
– He ovat todennäköisesti saaneet rahoituslupauksen toisaalta, Parhiala arvelee.
Hän muistuttaa, että leikkaukset vaikuttavat paitsi esimerkiksi koulujen ja sairaaloiden toimintaedellytyksiin myös monien ihmisten toimeentuloon.
– UNRWA on joutunut irtisanomaan työvoimaa Gazassa. Sillä on valtavia kerrannaisvaikutuksia, koska palkoista ovat riippuvaisia suuret perheet.
Kuva: Hazem Bader / AFP / Lehtikuva. Länsirannalla Hebronin kaupungissa osoitettiin lauantaina mieltä Yhdysvaltojen UNRWA:lle myöntämän rahoituksen lakkauttamista vastaan.
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.