Saako seurakunta perustaa ravintolan?

ravintolapaiva

Viime helmikuussa järjestettyyn Ravintolapäivään osallistui Suomessa tiettävästi ainakin kaksi seurakuntaan liittyvää pop-up ravintolaa Helsingissä. Esimerkiksi Käpylän kirkolle nousi seurakuntalaisten yhteisponnistuksena Rauhan ravintola Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Ravintolapäivän taustalla vaikuttavan, vapaaehtoisista koostuvan työryhmän jäsen Kirsti Tuominen kertoo, ettei kyse ole mistään kielteisestä kannanotosta, vaan siitä että Ravintolapäivän ideaa halutaan suojella.

– Haluamme suojella ja vahvistaa Ravintolapäivän ydintä, eli sitä että yksityiset ihmiset ovat aktiivisia, luovia ja sosiaalisia, tekevät ainutlaatuisia ravintolakonsepteja ja yhdistävät ihmisiä, Tuominen sanoo.

Kahdessa vuodessa maailmanlaajuiseksi kasvaneen tapahtuman suosio on alkanut houkutella mukaan myös kaupallisia ja omaa agendaa ajavia tahoja. Tuominen kertoo pohjanoteerauksen olleen viime vuoden helmikuussa, kun Ravintolapäivä osui presidentin vaalien toisen kierroksen äänestyspäivää edeltävälle päivälle.

– Silloin oli kymmeniä Pekka- tai Sauli-ravintoloita ja saimme yhteisöltä paljon palautetta, että se ei tuntunut kivalta.

Seurakunta tai yksittäinen pappi pop-up ravintoloitsijana ja seurakunnan tilat tapahtumapaikkana siis kelpaavat Ravintolapäivälle, kunhan kyseessä on jokin ainutkertainen uusi idea.

– Jos jossain seurakunnan vakituisessa kahvilassa vaikka tarjotaan vaan kahvia ja lehtisiä, niin silloin siinä ei ole mukana Ravintolapäivän ideaa. Mutta jos seurakuntalaiset innostuvat perustamaan päiväksi hauskan kahvilan, niin se on sallittua.

Ravintolapäivän työryhmä pyrkii kaitsemaan perustettavia ravintoloita nettisivuille tulevien ilmoitusten perusteella. Yleisin esimerkki on vakituinen ravintola, joka ilmoittaa itsensä mukaan tapahtumaan. Räikeimmät tapaukset erottuvat helposti ja ilmoituksen jättäneisiin otetaan yhteyttä ja etsitään yhdessä sopivaa tapaa osallistua tapahtumaan.

Ravintolapäivä on Suomesta alkunsa saanut tapahtuma, jossa kuka tahansa saa yhden päivän aikana perustaa ravintolan. Viimeisimpään, helmikuun 17. päivä järjestettyyn Ravintolapäivään osallistui 629 ravintolaa 31 maasta. Seuraavan kerran Ravintolapäivä järjestetään 18.5.2013.

Ravintolapäivä

Lue helmikuisesta Rauhan ravintolasta Fleimistä.

(Kuva: Ravintolapäivä/Heidi Uutela)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMetodistikirkko epäilee toiminnassaan tapahtuneen hyväksikäyttöä
Seuraava artikkeliAikuisrippikoulun nettimateriaalit käyttöön pikkuhiljaa

Ei näytettäviä viestejä