Ensi kertaa seurakuntavaaleissa ehdolla oleva turkulaisnuori: ”Halusin selvittää, mihin isoäitini uskoi”

KOTIMAA PRO. Turussa asuva suomalais-englantilainen Alina Heywood, 20, liittyi kirkkoon aloitettuaan lukion. Nyt hän on ensi kertaa ehdokkaana seurakuntavaaleissa Turun tuomiokirkkoseurakunnassa.

Isoäidin kuolema sai Heywoodin aikanaan ilmoittautumaan rippikouluun. Hänellä ei ollut yhteyksiä kirkkoon, ja koulussa hän oli osallistunut aina elämänkatsomustiedon tunneille.

– Halusin selvittää, mihin isoäitini uskoi. Rippileirin jälkeen elämä oli tosi rankkaa. Esimerkiksi eräs lukion luokkakaverini menehtyi. Jäin mukaan seurakuntanuoriin ja sain paljon tukea. Aina löytyi joku, jonka kanssa puhua.

Sittemmin Heywood osallistui myös kerhonohjaajakoulutukseen ja isoskoulutukseen. Seurakunnasta tuli hänelle tärkeä yhteisö.

– Kirkko on hyvä kasvattaja lapsille ja nuorille. Lisäksi se tekee arvokasta työtä diakoniapuolella. Näiden asioiden säilyttämisen ja kehittämisen puolesta haluan työskennellä päättäjänä.

Toisaalta Alina Heywood toivoo kirkkoon myös uudistuksia, modernimpaa ajattelua ja avoimuutta. Hänelle on tärkeää, että kirkollinen vihkiminen olisi mahdollista seurakuntalaisille sukupuolesta riippumatta. Naisille hän toivoo kirkossa enemmän myös muodollista valtaa.

– On mahtavaa, että kirkko on edelläkävijänä mahdollistanut äänestämisen jo 16-vuotiaille. Toivon, että kirkko voisi olla ennakkoluulottomampi myös muissa asioissa.

Katseltuaan neljän vuoden takaisten seurakuntavaalien tilastoja Heywood järkyttyi luottamushenkilöiden korkeasta keski-iästä.

– Se motivoi ehdolle. Yritän kannustaa muitakin nuoria sekä ehdolle että äänestämään.

Politiikka ja vaikuttaminen kiinnostavat Heywoodia monipuolisesti. Hän on vihreiden varavaltuutettu kuntapuolella. Lisäksi hän on aktiivinen Suomen nuorisovaltuustojen liitossa ja hänet valittiin vastikään liiton puheenjohtajaksi. Hän toivoo pääsevänsä yliopistoon opiskelemaan yhteiskuntatieteitä.

Heywood pitää tärkeänä kuntien ja seurakuntien yhteistyötä, mutta vierastaa puolueiden tai valtion läsnäoloa kirkon päätöksenteossa.

– Kirkko on etääntynyt valtiosta, ja se on hyvä suunta. Modernissa, monikulttuurisessa yhteiskunnassa valtio ja uskonnot on syytä pitää erillään. Valtion pitää kohdella kaikkia uskontoja tasapuolisesti.

_________

Oikaisu 2.10. kello 15.25: Toisin kuin jutussa alun perin virheellisesti kirjoitettiin, Turun yhdessäkään seurakuntaneuvostossa keski-ikä ei ole 90 vuotta vaan kaikissa noin 50 vuotta.

Kuva: Veikka Partanen

Kotimaa Pro ilmestyy nykyisin myös Kotimaa-lehden välissä painettuna liitteenä. Viime viikolla ilmestyneen ensimmäisen liitteen teema on seurakuntavaalit. Myös
Kotimaa Pro
-nettisivusto palvelee vielä tämän vuoden loppuun.

Juttuun on lisätty 2.10 kello 10.05 tieto siitä, että Heywood on valittu Suomen nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtajaksi.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkopalveluiden omistamalle Valona-hyvinvoinnille myönnettiin tunnustus työstään
Seuraava artikkeliKomissio: Ateismin tulisi olla osa uskonnonopetusta Britanniassa

Ei näytettäviä viestejä