Kirkko on muuttunut lähes 18 vuoden aikana paljon. Kirkossa puhaltavat uudet tuulet, jotka ovat pyyhkäisseet keskustelun laineita. Näin totesi Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi, joka vieraili keskiviikkona Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunti -ohjelmassa.
Marraskuun alusta eläkkeelle jäävä Salmi on työskennellyt Oulun piispana vuodesta 2001. Hiippakunnassa tapahtuneista muutoksista Salmi nosti esiin naisen aseman. Oulun hiippakunta oli kirkon viimeinen kolkka, jossa naisia alettiin vihkiä papeiksi.
– Naispuolisia teologeja on vihitty papiksi hiippakunnassa vuodesta 2001 lähtien. 2000-luvun alussa Oulun hiippakuntaa pidettiin virkakysymyksessä omalaatuisena alueena. Nyt naispuolisia kirkkoherroja on 27 prosenttia kaikista kirkkoherroista. Se on hiippakunnista ihan kärkipäässä, Salmi totesi.
Hän mainitsi miesten ja naisten tasa-arvon asiana, jota on halunnut piispana erityisesti edistää. Muita Salmen esiin nostamia asioita olivat saamelaisten asema ja puhuminen puhtaan luonnon puolesta.
Virkavuosiensa aikana Salmi katsoo itse muuttuneensa aiempaa sallivammaksi ja hyväksyvämmäksi ihmiseksi.
– Luterilainen identiteetti on minulle tärkeä, mutta samalla katseeni kohdistuu koko Kristuksen kirkkoon. Tunnustuksellinen rajanveto estää näkemästä yhteistä iloa, Salmi sanoi.
Salmi: Pudasjärven Suviseurat merkittävä kokemus
Samaa sukupuolta olevien vihkimisessä Salmi ilmoitti olevansa kirkon poika ja kirkolliskokouksen päätösten linjalla. Tällä hetkellä sateenkaariparien kirkolliseen vihkimiseen ei Salmen mukaan ole mahdollisuutta, eikä hän halunnut ”spekuloida”, miten asiassa pitäisi toimia jatkossa. Kirkon tämänhetkistä kantaa hän piti selvänä: avioliitto on miehen ja naisen välinen.
– Toivon, että kirkko pysyy samalla kannalla kristikunnan suuren enemmistön kanssa.
Salmi sanoi kunnioittavansa ihmisiä, jotka ”määrittelevät itsensä toisenlaisiksi sukupuolisen identiteetin kannalta”. Kysymykseen siitä, mitä piispa itse vastaisi vihkimistä pyytävälle kihlaparille, Salmi totesi:
– Siihen vastaaminen on tuskallista, koska arvostan heitä ihmisinä mutta en minä voi toimia toisin kuin mitä kirkko opettaa. Silloin minussa itsessäni menee jotain rikki.
Vanhoillislestadiolaisuus on Oulun hiippakunnassa merkittävä herätysliike. Virkavuosiensa tärkeimmäksi kohtaamiseksi liikkeen kanssa Salmi nimesi Pudasjärven Suviseuroissa vuonna 2013 toimittamansa ehtoollismessun. Hän kertoi nähneensä ja kokeneensa, että se merkitsi monille osallistujille paljon.
Tapahtuman jälkeen seurasi keskustelu, jossa vanhoillislestadiolaisen liikkeen johto totesi, että Salmen lausuma synninpäästö ei vastaa uskovan liikkeen jäsenen synninpäästöä.
Salmi halusi Radio Deissä kuitenkin painottaa myönteistä kokemustaan tilaisuudesta.
– Totta kai jälkinäytös tuntui pahalta enkä odottanut sitä ollenkaan, koska ilo [Suviseuroissa] oli peittelemätön. Sitä tunnetta ei millään yksittäisen ihmisen ulostulolla ja lausunnolla saa tyhjäksi.
Piispan kyselytunnilla Samuel Salmea haastattelivat Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä, Oulun seurakuntien Rauhan Tervehdys -median vt. päätoimittaja Rebekka Naatus, vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen äänenkannattajan Päivämies-lehden päätoimittaja Olli Lohi ja Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen. Ohjelman voi kuunnella kuukauden ajan Radiot.fi-palvelussa.
Kuva: Sanna Krook / Kirkon kuvapankki
Lue myös:
SRK:n Hänninen: Salmen synninpäästö ei sama kuin uskovaisen ihmisen julistama
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.