Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan yhteiskunta ja valtio eivät ole olemassa ensisijaisesti taloudellisen menestyksen vuoksi. Hyvää elämää ei määritellä kulutuskyvyllä vaan sen lähtökohdat ovat elämän mielekkyydessä, turvallisuudessa ja inhimillisessä yhteenkuuluvuudessa.
– Kestävä kehitys ei voi perustua eriarvoisuuden ja ahneuden hyväksymiseen. On moraalisesti ongelmallista hyväksyä ahneus myönteisenä tekijänä, joka vain joskus johtaa ylilyönteihin. Sellainen eetos vie kohti vahvojen ja menestyjien Suomea, Eurooppaa ja maailmaa, arkkipiispa Mäkinen sanoo.
– Nyt ollaan tilanteessa, jossa mitataan eurooppalaisen kulttuurin syvän, kristillisvaikutteisen arvoperustan kantavuutta. Siihen kuuluvat sellaiset tekijät kuin keskinäinen yhteenkuuluminen, heikoimmasta huolehtiminen, kaikkien ihmisten yhtäläinen arvo ja oikeudenmukaisuus. Ne ovat myös EU:n identiteetin eettinen selkäranka, Mäkinen painottaa.
Mäkinen pitää vahvistuvaa kokemusta ulkopuolisuudesta ja voimattomuudesta yhteiskuntakehityksen näkökulmasta kohtalokkaana. Yhteiskunnan tilaa tulisi aina arvioida kaikkein heikoimman näkökulmasta. Ulkoista epävarmuutta ihminen kestää, jos on kokemus, että ei ole yksin omassa tilanteessaan ja että oma ihmisarvo ja itsekunnioitus voivat säilyä. Turvattomuuden ja epävarmuuden keskellä kehitys voi johtaa kahteen suuntaan: luottamuksen ja yhteisvastuullisuuden lisääntymiseen tai omien etujen vartioimiseen.
Epävarmuuden tilanteessa kirkolle esitetään usein odotus, että kirkko toisi toivoa näköalattoman maailman keskelle.
– Ei voi kuitenkaan olla niin, että poliittinen ja taloudellinen toiminta kulkee toisaalla ja sitten jossain erillään ovat kirkot, jotka tuottavat ”toivopalveluksia” kansalaisten käyttöön. Kristillinen toivo merkitsee ymmällä olon ja epävarmuuden kestämistä. Sen pohjalta haasteisiin voidaan tarttua ja samalla pitää kiinni perustavista eettisistä lähtökohdista, arkkipiispa tiivisti.
Mäkinen kertoi kantansa EU-neuvottelukunnan kokouksen avauspuheessaan Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin vieraana Valtioneuvostossa tiistaina.
Ilmoita asiavirheestä