Päivi Räsänen (kd.) on pitänyt esillä kantaa, jonka mukaan esimerkiksi sudanilaiset kristityt ja vainotut kristityt sopeutuvat kiintiöpakolaisina hyvin Suomeen. Sopeutumista helpottavat esimerkiksi seurakuntayhteydet.
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoo Kotimaa24:lle omat näkemyksensä keskusteluun. Hänen mielestään uskonnollisuus, olipa uskonto mikä tahansa, pikemmin yhdistää kuin erottaa.
– Minun kokemukseni itse asiassa on, kun olen keskustellut esimerkiksi somalialaisten tai muiden eri uskontoa edustavien uussuomalaisten tai pakolaisten kanssa, että monet kokevat, että erilaiset uskonnot ennemminkin yhdistävät kuin jakavat. Päältäpäin voi ajatella, että eri uskonnot ovat erottava tekijä, mutta todellisuudessa se on päinvastoin.
– Varmaan suurempi kulttuurinen ero on niiden kanssa, joille uskonto ei ole arjessa näkyvä tai tuntuva asia kuin niiden välillä joilla uskonto on vähän eri mallia, Biaudet sanoo.
Tosin hän ei näe myöskään sitä ihmisten välisen yhteyden kannalta ongelmaksi, jos uskonto ei ole näkyvästi ihmisen arjessa läsnä.
Räsänen kiistää uskonnon kriteerinä
Kotimaa24:lle, että hän pitäisi uskontoa valitsemiskriteerinä kiintiöpakolaisia maahan vastaanotettaessa.
Räsänen on aiemmin esittänyt julkisuudessa, että muun muassa vietnamilaiset ja kristityt sudanilaiset sopeutuvat Suomeen hyvin. Räsäsen mukaan kiintiöpakolaisia valittaessa pitäisi pohtia heidän sopivaisuutta maamme kulttuuriin.
Jos puhutte kristityistä sudanilaisista, eikö uskonto ole silloin kriteeri?
– En sano, että uskonto on kriteeri vaan maahan tulevien mahdollisuudet kulttuurisen sopeutumiseen. Tiettyjen ryhmien on muita helpompi sopeutua ja löytää Suomessa yhteyksiä. Esimerkiksi muslimimaissa vainottujen kristittyjen sopeutumista maahamme ovat edistäneet seurakuntayhteydet ja yhteydet kantaväestöön. On varottava, ettei maahan tule ryhmiä, jotka eristäytyisivät, Räsänen sanoo.
Ketkä sitten eristäytyvät?
– En sano, ketkä eristäytyvät. Mutta esimerkiksi työnteon kulttuuri on vietnamilaisilla samanlainen kuin suomalaisilla.
(Eva Biaudet’n kuva (ylempi kuvista), Lähde: Wikipedia/Johannes Jansson)
Ilmoita asiavirheestä