Arhinmäki ja Räsänen: Näin avioliittolaista todella päätettiin

pivirasanen

Entinen kristillisdemokraattien (KD) puheenjohtaja Bjarne Kallis kirjoitti eilen blogissaan, että asiasta oli neuvoteltu selän takana eikä näin muodoin julkisesti nöyryytetty Räsänen olisi tiennyt sopimuksesta. Kallis jatkoi, että nyt KD on sitoutunut hallitukseen, jonka keskeiset ministerit ovat sitoutuneet sukupuolineutraalin avioliittolain läpiviemiseen eduskunnassa. Päivi Räsänen, asteikolla 4-10, kuinka paljon Kalliksen ulostulo harmitti?

– Keskustelu on vapaata. Ei se harmita. En koe, että minua olisi huijattu tai nöyryytetty. Neuvotteluissa täysin selkeästi sovittiin, ettei hallitus tee esitystä avioliitto- ja adoptiolakien muuttamisesta. Tämä oli myös yksi KD:n kynnyskysymyksistä hallitukseen menolle. Yhtä selkeää on ollut, että muiden puolueiden kanta on erilainen.

– Sopimuksesta keskusteltiin, se selvästi torjuttiin. Mutta onhan se tiedossa, että muiden puolueiden puoluekokoukset ovat ottaneet tavoitteeksi avioliittolain muuttamisen. Kansanedustajilla on aloiteoikeus. Tiesin, että joku edustaja tekee aloitteen ja yrittää saada yli 100 edustajan nimen, jolloin varmaan otetaan valiokuntakäsittelyyn. Meillä on tavoite, että se ei mene läpi.

Päivi Räsäsestä tulee uuden hallituksen sisäasiainministeri.

Arhinmäki: Sopimus väärä sana

Arhinmaki_paavo205Paavo Arhinmäen mukaan sopimus on ”väärä” ja ”liian juhlallinen” sana kuvaamaan sitä, miten sukupuolineutraalia avioliittolakia voidaan edistää muiden hallituspuolueiden kuin KD:n toimesta.

Arhinmäen mukaan kyse on siitä, että on sovittu, että avioliittolakia voidaan viedä läpi kansanedustajan lakialoitteen pohjalta.

– Jos lakiehdotuksen takana on vähintään 100 kansanedustajaa, pyritään huolehtimaan, että asia tulee suureen saliin päätettäväksi eikä jumiudu valiokuntaan. Eli eduskunnan suuren enemmistön kanta huomioidaan tässä asiassa, Arhinmäki selvittää ja lisää, että kyse on omantunnon asiasta.

Arhinmäen mukaan oikeusministeri voi avustaa lakiesityksen muotoilussa. Tällä varmistettaisiin se, että aloite vastaisi tasoltaan hallituksen esitystä ja olisi helpommin hyväksyttävissä.

Aborttikirjaus koskee vammaisuuden perusteella tehtäviä abortteja

Hallitusohjelmaan tuli kristillisdemokraattien aloitteesta aborttikirjaukset. Ohjelman mukaan ”selvitetään, onko tarvetta muuttaa raskauden keskeytyksen myöhäisintä viikkorajaa koskevaa lainsäädäntöä”.

Räsänen vahvistaa, että ”myöhäisin” viikkoraja liittyy nimenomaan vammaisille tehtyihin abortteihin. Nykyisen aborttilain mukaan raskaus voidaan keskeyttää sikiön vammaisuuden perusteella 24. raskausviikon loppuun saakka. Muille ehdoton yläraja on 20 viikkoa. Käytännössä siis hallitusohjelmakirjaus lähtee sen selvittämisestä, pitäisikö vammaisuuden perusteella tehtyjen aborttien ikärajaa muuttaa. Räsäsen mielestä pitää, ja ikärajan olisi oltava sama kuin muilla lapsilla.

– Elinkelpoisuuden raja on nykyisin jo noin 22 viikkoa, jolloin siis lapsi voi jäädä henkiin. Vammaisten kohdalla abortoidaan nyt samanikäisiä, joita hoidetaan muutoin keskoshoidoilla, Räsänen perustelee.

KD:n kirjauttaman tavoitteen voi tulkita kuuluvan hallitusohjelmaan muutoinkin, sillä siinä luvataan jatkaa vammaispoliittisen ohjelman (VAMPO) toimeenpanoa. ”Erityisinä kohteina ovat säädösmuutosten valmistelu ja voimaansaattaminen YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifioimiseksi.” Hallitusohjelman viittaamaan YK-sopimukseen puolestaan on kirjattu vaatimus (artikla 4) vammaisia syrjivän lainsäädännön kitkemisestä, ja maamme vammaisjärjestöissä eroavuudet abortti-ikärajoissa nähdään syrjivinä.

Räsänen: En henkilökohtaisesti hyväksy aborttia

Hallitusohjelman mukaan abortteihin liittyen selvitetään myös, ”onko tarvetta ja mahdollisuuksia säätää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstölle oikeus eettisin perustein kieltäytyä jonkin työtehtäviin kuuluvan toimenpiteen suorittamisesta” sekä ”pyritään vähentämään raskaudenkeskeytyksiä”.

– On paljon lääkäreitä ja kätilöitä, joille abortti merkitsee elämän lopettamista. Lähes kaikissa länsieurooppalaisissa maissa on kirjattu raskaudenkeskeytyslakiin oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä, vain Suomessa ja Ruotsissa ei, tuleva sisäministeri Räsänen sanoo.

Hän kertoo, ettei hän henkilökohtaisesti hyväksy aborttia, koska katsoo elämän alkavan hedelmöityksestä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUlkomaanapu: Hallitus vie ilmaston ja kehitysyhteistyön kilpasille
Seuraava artikkeliVaatesuunnittelija: Uusi papinpuku sopii joka vartalolle

Ei näytettäviä viestejä