Madeleine ja Chris sanovat tänään ”tahdon”

Ruotsin prinsessa Madeleine ja hänen kihlattunsa Chris O’Neill saavat tänään toisensa. Heidät vihitään  Tukholman Linnankirkossa kello 16.30 alkavassa hääjuhlassa.

Nyt juhlittavien häiden alla on esillä ollut myös uskontokysymys, sillä Chris O’Neill on katolilainen. Naisille suunnattu ruotsalaislehti Svensk Damtidnig haastatteli Tukholman katolisen seurakunnan pappia Fredrik Emanuelsonia, jotta julkisuudessa esitettyihin kysymyksiin esimerkiksi avioliiton purkamattomuudesta saataisiin vastauksia. Emanuelson vahvisti haastattelussa sen, että vaikka evankelisluterilainen Madeleine voikin erota Chrisistä, Chrisin kannalta aviolitto on solmittu kestäväksi puolison kuolemaan saakka.

– Chris O’Neill on tehnyt selväksi olevansa katolilainen ja katolisen vihkimisen jälkeen ei voi tulla avioeroa, Emanuelson totesi Svensk Damtidningenille.

Pari vihitään Ruotsin kirkkosääntöjen mukaan. Katolinen kirkko hyväksyy vihkimisen Linnankirkossa, mutta tähän O’Neill joutui hakemaan kotimaassaan luvan katoliselta piispalta.

Se, että prinsessa Madeleine ja hänen miehensä kuuluvat eri kirkkoihin oli uutta Ruotsin hoville ja vaati hieman järjestelyjä ja selvittelyjä. Dagenin keväällä haastattelema kuninkaallisen hovin tiedotuspäällikkö Bertil Tenert oli kuitenkin jo häiden suunnitteluvaiheessa sitä mieltä, että kaikki haasteet ovat ratkaistavissa.

Aivan samanlaista kansainvälistä mielenkiintoa nyt vietettävät häät eivät ole nostattaneet kuin kolmen vuoden takaiset kruununprinsessa Victorian ja Danielin vihkiäiset. Euroopan kuningashuoneet ovat lähettäneet juhliin nuorta polveaan, eikä juhlavieraiden joukossa nähdä kuninkaita ja kuningattaria samaan tapaan kuin kruununperimysjärjestyksen kärjessä olevan Victorian juhlissa. Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill viettävät enemmän perhejuhlanomaiset häät, joiden kuluista vastaa kuningas yksityisesti.

Häiden jälkeenkin nuorenparin tilanne on Ruotsin hovin kannalta poikkeuksellinen ja ennennäkemätön: Ilman kuninkaallista titteliä omasta tahdostaan jättäytyvä Chris aikoo jatkaa nykyistä liiketoimintaansa. Tällä hän tahtoo suojella omaansa ja sukulaistensa yksityisyyttä. Chris säilyttää myös Yhdysvaltain kansalaisuutensa. Kun juhlat ovat ohitse, rapakon taakse takaisin matkaa myös hänen vaimonsa, Ruotsin kruununperimysjärjestyksessä neljäntenä oleva Madeleine, joka jatkaa avioitumisen jälkeenkin työskentelyään Childhood Foundationissa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSudanilaiset kristityt kuin lähetystyöntekijöitä Suomessa
Seuraava artikkeliOnko kirkko jakaantunut etelän ja pohjoisen ”valopäihin”?

Ei näytettäviä viestejä