Tallit käyntiin Tampereella – triathlonisteillekin omansa

uusiverso205Uusi verso -nimen alla käynnistää tämän syksyn aikana eri teeman ympärille kokoontuvia ryhmiä, talleja. Toiminnan kantava idea on raivata tilaa nuorille aikuisille, rakentaa yhteisöllistä seurakuntaa, missä jäsenet pääsevät itse vaikuttamaan siihen, mitä ja miten tehdään.

– Ryhmän johtaja valikoituu ryhmän itsensä sisältä ja on tyyppi jolla näkyä ja idea. Me seurakunnan työntekijät olemme läsnä vain siten, että valmennamme ryhmien johtajia. Näin varmistamme, että ne toimivat tunnustamiemme arvojen mukaisesti sekä pidämme huolta ryhmästä ja sen prosessista. Huolehdimme siitä, ettei kukaan jää yksin, nuorten aikuisten toiminnan koordinaattori, pastori Timo Pöyhönen kertoo.

Aiemmin Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten toiminnassa oli viisi alueellista yhteisöä. Viime vuoden alussa tehtyjen työntekijäleikkauksien jälkeen jouduttiin koko toiminnan konsepti miettimään uusiksi. Nyt rakennettava yksi iso yhteisö levittäytyy ympäri Tamperetta ja muodostuu talleista eli keskikokoisten ryhmien verkostosta.

Ryhmien ääripäisssä ovat pienryhmät ja messut. Tallien koko vaihtelee 15-30 hengen välillä.

– Messukuvio on yhteisölliseen kokemiseen liian iso ja kontakti jää usein pinnalliseksi. Alle kymmenen hengen pienet solut taas ovat omalla tavallaan toimivia, niitä on jatkossakin, mutta niissä on myös oma haavoittuvuutensa: jollei jollakin sen jäsenistä synkkaa kaikkien kanssa, ryhmä ei toimi, Pöyhönen selventää.

Talliin kuuluvat voivat oppia tuntemaan toinen toisensa, mutta ryhmä on kuitenkin niin iso, että siinä on säpinää.

– Talleissa ei vain istuta ja keskustella, vaan jokaisella niistä on missio ja ne pyrkivät tekemään jotakin, mikä vaikuttaa meidän jokaisen elämään, Pöyhönen määrittelee.

Tallien ensimmäisestä aallosta rantautui parikymmentä eri ehdotusta, muun muassa tietyn alueen yhdistäviä yleistalleja, luovuus- sekä perheeseen, parisuhteeseen ja opiskeluun liittyviä elämäntilannetalleja.

– Urheilun ympärille on syntymässä uusia talleja, esimerkiksi triathlonistien talli, joka on noin 10 hengen teräsmieskisoja harrastava porukka.

Ryhmähenki syntyy Pöyhösen mukaan kahdesta asiasta: siitä, että vietetään riittävästi aikaa yhdessä ja että ryhmällä on jokin yhteinen suoritushaaste, ryhmän ulkopuolinen päämäärä.

– Ryhmästä saadaan näin irti enemmän. Ja idea on se, etteivät työntekijät määrittele haasteita mitenkään. Idea voi olla ihan mitä vaan, kunhan pysytään kristinuskon arvojen puitteissa. Me emme kontrolloi mitenkään, vaan ihmisten omat intohimot ja ideat määrittelevät toimintaa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArajärvi Vantaan leipäjonotapauksesta: Kyse vakavasta oireesta
Seuraava artikkeliEsitys: Asessorin ei tarvitsisi olla kirkkoherra tai kappalainen

Ei näytettäviä viestejä