Feministilehden lestadiolaisartikkeli herättää keskustelua

Tulva lehti205
Tulvassa julkaistu vanhoillislestadiolaisuutta käsittelevä artikkeli herättää keskustelua. Helmikuussa ilmestyneessä numerossa on laaja artikkeli, jossa neljä vanhoillislestadiolaisuudesta erkaantunutta naista kertoo kokemuksistaan. Haastateltavien mukaan naisten asema liikkeessä on kestämätön.

Sen sijaan heidän mielestään miesten elämä on paljon vapaampaa kuin naisten.

”Pojat kasvatetaan vallankäyttöön, ja jos siihen on vähänkään taipuvainen, poika alkaa tuottaa sitä myös omassa perheessään”, artikkelissa esitetään.

Tulvassa haastateltujen naisten arvion mukaan muutos on vanhoillislestadiolaisuudessa mahdollinen, mikäli liikkeen johtoon valittaisiin naisia. Heidän mielestään yhteiskunnan ja erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tulisi puuttua tilanteeseen.

”Terveydenhuollon ammattilaisia on jo ohjeistettu maahanmuuttajien uskonnoista kuten islamista. Lestadiolaisuudesta ei sen sijaan puhuta.”

Vanhoillislestadiolaisuudessa kasvanut Rebekka Naatus kirjoittamaan vastineen Tulvan blogiin.

Naatuksen mielestä kirjoitus sisälsi paljon virheitä ja yleistyksiä, joita hän kirjoituksessaan oikoo. Naatuksen arvion mukaan perheväkivalta ei vanhoillislestadiolaisuudessa ole sen yleisempää kuin muuallakaan yhteiskunnassa, mutta liikkeen suurimpana ongelmana hän pitää yhteisön sisäisen kritiikin estämistä.

”Liikkeen sisällä on mahdotonta puhua ongelmista sellaisina kuin ne itse kokee”, Naatus kirjoittaa.

Tulvan artikkelin kirjoittanut toimittaja Anna-Reetta Korhonen puolestaan vastasi Naatukselle samaisessa Tulvan blogissa.

Korhonen arvioi valikoituneensa jutun kirjoittajaksi oman körttiläisen taustansa vuoksi. Kiinnostava aihe ja haastateltavien rankat kertomukset johtivat ristiriitaiseen tilanteeseen.

”Voinko minä, jatkuvaan uskontokriittiseen keskusteluun väsynyt kristitty, kirjoittaa näin kielteisen jutun kristilliseen herätysliikkeeseen liittyen”, Korhonen kirjoittaa.

”Feministisen lehden tehtävä on havainnoida, paljastaa ja toimia kaikenlaisia alistamisen muotoja vastaan”, hän kuitenkin päättää kirjoituksensa.

Blogissa lupaillaan jutulle jatkoa siitä, miten naiset muuttavat liikettä sisältä päin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKysely: Kirkon työntekijät uskovat saatanan olemassaoloon
Seuraava artikkeliHalonen kertoi Kuukausiliitteelle kirkkoon paluunsa syyt

Ei näytettäviä viestejä