Natsien toisen maailmasodan aikana takavarikoimia taideteoksia on väistämättä kulkeutunut myös Suomeen, sanoo tutkija, FL Tiina Koivulahti. Muutama museoiden kokoelmissa oleva alun perin varastettu teos on Koivulahden mukaan myös tiedossa.
– On tapauksia, joissa tiedämme teoksen olevan alun perin varastettu. Teokset on usein myyty hämärissä olosuhteissa. Ne ovat pyörineet maailmalla mustanpörssin kaupassa tai huutokaupoissa. Museoiden haltuun teokset ovat päätyneet yksityisten lahjoittajien kautta, Koivulahti sanoo.
Hän kävi 2000-luvun puolivälissä yhdessä tutkija Maarit Hakkaraisen kanssa läpi suomalaisten museoiden ulkomaisia taideteoksia. Yksityiset kokoelmat ovat kokonaan kartoittamatta. Koivulahti pitää todennäköisenä, että natsien anastamia teoksia löytyy niistäkin.
– Suomalaiset eivät olleet pimennossa. Meillä oli Keski-Euroopassa matkustelevia liikemiehiä ja taiteenkerääjiä, ja Suomessa on käynyt esimerkiksi 1930-luvulla jatkuvasti ulkomaisia taidekauppiaita. Heidän joukossaan on ollut myös henkilöitä, joiden tiedetään tehneen yhteistyötä natsien kanssa.
Vaikka sodan aikana varastetuista teoksista on tietoa, Suomessa ei Koivulahden mukaan tunneta yhtään palautustapausta. Myöskään palautusvaatimuksia ei tiettävästi ole esitetty toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa vaatimuksen on saanut muun muassa Tukholman Moderna Museet.
– Asiaan vaikuttaa oleellisesti se, ettei meillä ole palautuslainsäädäntöä. Ongelma on nähty niin marginaaliseksi. Olen sitä mieltä, että laki toisen maailmansodan aikana anastetun yksityisomaisuuden palauttamisesta tarvitaan, jotta voidaan toimia oikein, mikäli palautusvaatimus sattuisi tulemaan, Koivulahti sanoo.
Lehtien palstoilla keskusteltiin kymmenen vuotta sitten kahdesta Kuopion taidemuseossa olleesta maalauksesta, jotka olivat ennen toista maailmansotaa kuuluneet natsien anastustoiminnan kohteeksi joutuneen itävaltalais-tsekkiläisen ruhtinassuvun kokoelmiin. Teokset päätyivät Suomeen erään diplomaatin taidekokoelman kautta eikä niitä ole palautettu.
Ranskassa ei jatkossa enää odotella palautuspyyntöjä. Maan presidentin Francois Hollanden hallinto on käynnistänyt työryhmän, joka ryhtyy maaliskuussa aktiivisesti jäljittämään teosten alkuperäisiä omistajia tai heidän jälkeläisiään. Toisen maailmansodan aikana anastettua taidetta uskotaan olevan runsaasti esillä muun muassa Pariisin taidemuseoissa.
Suomessa oleva sodan aikana anastettu taide on poikkeuksetta peräisin ulkomailta. Suomen juutalaiset säästyivät natsien omaisuustakavarikoilta.
Helsingin juutalaisen seurakunnan entinen puheenjohtaja Gideon Bolotowsky pitää hänkin mahdollisena, että anastettua taidetta on tullut yksityistä kautta Suomeen.
– Museot tuskin ovat sitä suoraan hankkineet, hän aprikoi.
Hän kannattaa palautuslainsäädäntöä Suomeen.
– Se olisi sivistysvaltioon kuuluva asia.
Ilmoita asiavirheestä