Lappeenrannassa Kanttoripäivillä koolla olleet kirkkomuusikot viettivät hiljaisen hetken. Norjalaissäveltäjä Egil Hovlandin kuolemasta kertonut suruviestin saavutti heidät tuoreeltaan. Hovlandin merkitys suomalaisessakin jumalanpalvelusuudistuksessa on huomattava.
Norjalaissäveltäjä Egil Hovland kuoli tiistaina 88 vuoden ikäisenä. Suruviesti kosketti useita Lappeenrannan kanttoripäiville osallistuneita, jotka muistavat hyvin Hovlandin vierailun Kuopion ekumeenisilla kansainvälisillä kirkkomusiikkipäivillä 1980-luvun alkupuolella.
Hovlandin virsistä kolme löytyy virsikirjastamme. Hän oli säveltäjänä erikoistunut nimenomaan kirkkomusiikkiin. Hovland on säveltänyt kymmenittäin urkukoraaleja, kuorolauluja ja suuria kirkomusiikkiteoksia kantaateista messuihin sekä ollut mukana niin Norjan kuin Ruotsinkin jumalanpalvelusuudistuksissa.
Suomalaiselle seurakuntalaiselle tutuin on Jumala loi auringon kuun -melodia, johon on alkuperäisversion jälkeen tehty lukuisia sanoituksia. Egil Hovlandin tekemän melodian toi suomalaiseen jumalanpalveluselämään 1979-luvulla Harald Andersen, joka rakensi silloisen perhemessun tästä teemasta lähtien.
Kirkon koulutuskeskuksessa kirkkomusiikin ja jumalanpalveluselämän kouluttajan toiminut Osmo Vatanen muistelee Hovlandia lämmöllä. Hän kertoo miten sai pienen, viralliseen käyttöömme hyväksytyn psalmilaulun pätkän Hovlandilta liturgiseen musiikkiimme.
– Tapasin Hovlandin Kuopiossa, ja kysyin. Hän vastasi naurahtaen, että tottakai. Hän oli esikuvana siihen, että liturgiseen musiikkiimme saatiin myös nämä kertosäkeisiin perustuvat, responsiiviset psalmit, Vatanen kehuu.
Hovlandin kuoromusiikki oli Kuopiossa runsaasti esillä muutenkin, ja jäi siitä monen silloisen kanttoriopiskelijan käyttöön. Tuolloin kuoroa johtanut ja Puijon seurakunnan kanttorina toiminut Jorma Hannikaisella on oma muistosta Hovlandista.
– Hän ei varmaan koskaan juossut, mutta kuultuaan miten lähdimme marssina laulamaan hänen levollista, juhlavaa hymniään, silloin hän juoksi eteen lujaa. Ja ihanahan se hitaasti laulettuna onkin, nykyisin kirkkomusiikin jatko-opiskelijoita Taideyliopistossa ohjaava Hannikainen sanoo.
Lue Suositun virren 135 säveltäjä kuollut
Ilmoita asiavirheestä