Karoliininen instituutti käsittelee ruotsinsuomalaisten vetoomuksen pääkallojen palauttamisesta

Ruotsinsuomalaisten vaatimus suomalaisista haudoista Ruotsiin vietyjen pääkallojen palauttamiseksi on edennyt siten, että Karoliininen instituutti käsittelee vetoomuksen. Instituuttiin vietiin Suomesta 1800-loppupuolella tieteen ja rotuopin nimissä kymmeniä pääkalloja. Pääkallot on kaivettu esiin vanhoista haudoista eri puolilta Suomea, kuten Enosta ja Rautalammilta. Puolet Karoliinisen instituutin Suomesta tuoduista 82 pääkallosta on peräisin Pälkäneen vanhan kirkon hautausmaalta.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet ruotsinsuomalaisten aktiivien lisäksi Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen ja joukko vainajien mahdollisia sukulaisia.

Karoliinisessa instituutissa on suhtauduttu pidättyvästi yksityishenkilöiden toiveeseen saada pääkallot takaisin Suomen multiin. Vuodenvaihteessa Iltalehti kuitenkin uutisoi, että instituutti ottaa vetoomuksen käsittelyyn. Lehden mukaan yhtenä syynä on se, että Pälkäneen seurakunta on allekirjoittajien joukossa.

Aikataulu ei ole vielä tiedossa. Vetoomushankkeen vetäjiin kuuluva göteborgilainen aktivisti Timo Lyyra epäilee, että asian käsittely tulee viemään vuosia. Hänen mielestään tilanne ei ole tyydyttävä.

– Mielestämme myös kuolleella on ihmisoikeudet. On tapahtunut rikos ja on luonnollista, että rikos hyvitetään.

Lyyran mielestä asia liittyy myös ajankohtaisiin kysymyksiin, kuten laajemmin ruotsinsuomalaisten asemaan Ruotsissa.

– Ruotsalaiset rotuteoriat ja rotubiologien tutkimus liittyy rasistisiin asenteisiin, joita tunnistamme edelleen ruotsalaisessa yhteiskunnassa vähemmistökansallisuuksia ja ruotsinsuomalaisia kohtaan. Tässä palataan ongelmien alkupisteeseen, josta asenteet kumpuavat.

Timo Lyyra uskoo, että asia ratkeaisi nopeasti, jos opetus- ja kulttuuriministeriö pyytäisi vainajien luovuttamista Suomeen.

Hallitusneuvos Joni Hiitola opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo, että ministeriössä ollaan tietoisia vetoomushankkeesta ja seurataan sen etenemistä.

– Hankkeen puuhahenkilöt ovat tehneet aloitteen, joka on nyt käsittelyssä. Tässä vaiheessa seuraamme tilannetta.

Kuva: Tapio Hämäläinen / Vastavalo. Pälkäneen rauniokirkko.

Lue myös:

Pälkäneeltä vietiin Ruotsiin rotuopin tutkimiseksi pääkalloja – ne halutaan takaisin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaneeli: Hengellinen väkivalta on vähentynyt kristillisessä kasvatuksessa viime vuosikymmeninä
Seuraava artikkeliKasvatuksen päivät: Messujen oltava lapsimyönteisiä – Kirkkoherra: Lapseni ilmoitti seurakunnalle kakkahädästään

Ei näytettäviä viestejä