Tutkija: Kabinettipolitiikan aika kirkossa ohi

KetolaKimmoKTKnkuvaKimmo Ketola muistuttaa, että elämme aikakautta, jossa on pakko keskustella myös kirkon kannalta vaikeista kysymyksistä julkisesti. Puhetta on viimeksi herättänyt kirkkohallituksesta lausutut kannat homoliittojen vääjäämättömyydestä.

Kirkkohallituksen luotaus- ja analyysitiimin yhteyshenkilö, pastori Meri-Anna Hintsala katsoi Kotimaa24:n haastattelussa, että tasa-arvoisen avioliittolain vastustaminen voi ehkä hidastaa sen toteutumista, mutta ei estää sitä. Pian kirkkohallituksesta ilmoitettiin, että kyse oli työntekijän henkilökohtaisesta ajattelusta eikä kirkkohallituksen kannasta.

Kimmo Ketola ei itse ota kantaa homoliittojen vääjäämättömyyteen, mutta hän toivoo niitä ihmisiä julkisuuteen, jotka ovat kirkon avioliittoteologian ja vähemmistökysymysten asiantuntijoita.

– Siihen ei ole enää paluuta, että kirkon asioista päätetään jossakin kabineteissa ja organisaatio yksissä tuumin on yhden linjan takana. Kaikenlaiset äänet tulevat julkisuuteen ja keskustelua pitäisi uskaltaa käydä. Homoseksuaalisuus on yksi asia, joka vaatii erilaisten äänten kuulemista.

– Ison instituution vaiva on se, että kun tietyistä rakenteista ja hierarkiasta lähtien otetaan kantaa, keskustelu tukahtuu. Asioita myös hoidetaan vanhan kaavan mukaan sen vuoksi, että rakenteet ovat olemassa, vaikka ne eivät enää esimerkiksi vastaa sitä tilannetta, millä tavoin julkisuuden suhteen eletään.

Ketola toivottaa tervetulleeksi julkisuuteen henkilökohtaisetkin näkemykset. Kantaa voi ottaa spontaanistikin.

– Silloin vääjäämättä syntyy asetelma, jossa joku tulee julkisuuteen ja joku toinen vetää lausuntoja takaisin tyyliin, että onko tämä kirkon virallinen linja vai ei ja kuka voi puhua kirkon äänellä. Tällaista hapuilua on, Ketola toteaa mutta antaa rivien välistä ymmärtää, että tätä ei pidä pelätä ja puheoikeus on kaikilla.

– Nyt pitäisi erilaisten kantojen tulla julki, kun keskustelua jo käydään eikä sitten joskus kun kirkkohallitukselta pyydetään lausuntoa, hän sanoo ja viittaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin.

Ketolan mielestä kirkko voisi ottaa oppia nykyisestä paavista, joka on ollut itse aktiivinen mediaan päin.

Ketola perustaa ajatteluaan tutkimustietoon. Tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista nimenomaan odottaa, että kirkko ottaa entistä pontevammin kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin ja on läsnä mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi hän toteaa, että noin 60 prosenttia suomalaisista katsoo, että kirkon on kehitettävä oppiaan nykyajan tietämyksen valossa.

Kimmo Ketola on Kirkon tutkimuskeskuksen yhdyshenkilö kirkkohallituksen luotaus- ja analyysitiimiin.

Lue: Piispa Häkkinen: Homoliitot täysin epäolennainen asia

Kirkkohallitus sanoutuu irti homoliittojen vääjäämättömyydestä

Analyysi tasa-arvoisesta avioliittolaista: ”Olisi parempi vain hyväksyä vääjäämätön”

”Homoseksuaalisuudesta vaikeneminen kirkon tauti”

(Kuva: KTK)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntayhtymä käynnistää yt-neuvottelut
Seuraava artikkeliVäitös: Kirkkojen neuvotteluissa tapahtunut edistymistä

Ei näytettäviä viestejä