Nainen tahtoi avioon – olikin erotettu kirkosta


sormukset420

Kotimaa24 tavoitti pääkaupunkiseudulla asuvan naisopiskelijan, joka marssi loppukesästä sulhasensa kanssa kirkkoherranvirastoon, jossa tehtiin avioliiton esteiden tutkinta. Pari tuntia virastossa vierailun jälkeen morsiamen puhelin soi.

– Minulle soitettiin ja sanottiin, ettei meitä voida vihkiä kirkossa, koska en kuulu kirkkoon, ja mikäli haluamme kirkollisen vihkimisen tulisi minun pikimmiten liittyä kirkkoon, hämmästynyt nainen kertaa tapahtumia.

Tosiasiassa nainen on seurakunnallisesti aktiivinen eikä ole koskaan eronnut kirkosta.

– Olin vankasti sitä mieltä, etten ole kirkosta eronnut, ja lopulta minua myös uskottiin, morsian kertoo.

Oman ihmeellisen lisäpiirteensä tapaukseen tuo myös se, että hän on jälkikäteen tarkistanut kahden viime vuoden 2011 ja 2012 veroilmoituksista, että hän on maksanut kirkollisveroa.

Selvittelyjen jälkeen kävi ilmi, että naisen aiemmassa varsinaissuomalaisessa seurakunnissa oli tapahtunut seurakuntaliitos muutamia vuosia sitten ja juuri samaisena liitospäivänä nainen oli vaihtanut seurakuntaa. Tässä yhteydessä hän on tietämättään pudonnut pois kirkon jäsenyydestä. Kysymyksessä on siis mitä ilmeisimmin joko inhimillinen erehdys tai tietotekninen virhe.

– Minun ei tarvinnut liittyä kirkkoon uudelleen, koska virhe oli kirkon puolella, vaan minut lisättiin seurakunnan jäseneksi. Mutta yhdeksän vuotta ehdin olla kuulumatta kirkkoon tietämättäni, naisopiskelija kertoo.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten pääkaupunkilaisessa kirkkoherranvirastossa hoidettiin hänen asiaansa.

– Työntekijä oli ystävällinen ja palvelualtis sekä kovin pahoillaan tapahtuneesta, ja eihän tapaus hänen vikansa olekaan, sen suhteen sain siis oikein hyvää palvelua. Hämmennystä herättää lähinnä se, että näinkin voi käydä.

Myös varsinaissuomalaisessa seurakunnassa on nyt perehdytty tapaukseen. Siellä uskotaan selvityksen perusteella, ettei vastaavanlainen ongelma koskisi muita henkilöitä. Virheen uskotaan syntyneen nimenomaan sen vuoksi, että nainen vaihtoi aikanaan seurakuntaa juuri samana päivänä kun vanhassa kotiseurakunnassa tapahtui seurakuntaliitos.

– Olen tosi pahoillani, että näin on käynyt. Olen laittanut asian järjestykseen siltä osin kuin olen voinut, että se ei hankaloittaisi hänen asiointiaan. Missään tapauksessa vahinko ei ole ollut tahallinen. Nyt kun se tuli ilmi, se on pystytty korjaamaan, varsinaissuomalaisen kirkkoherranviraston hallintosihteeri pahoittelee.

– Ihan ensiksi tuli huoli siitä, että ellei asia selviä emme saakaan kirkkohäitä. Nyt kuitenkin kuulun seurakuntaan ja asia on kunnossa, häitään odotteleva morsian kertoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliBrittien asenteet muuttuneet vauhdilla
Seuraava artikkeli”Työpaikalla on oltava imetysmahdollisuus”

Ei näytettäviä viestejä