Pääkirjoitus: Afrikka ei ole Euroopan takapihaa

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Suuria summia rahaa on jaossa hankkeisiin, joilla maailmaa tehdään paremmaksi paikaksi. Hyvä niin.

Suomessa ulkoministeriö julkisti marraskuun lopussa ne kansalaisjärjestöt ja säätiöt, joille se on myöntänyt ohjelmatuen hakukierroksella 276 miljoonaa euroa käytettäväksi kehitysyhteistyöhön. Summa käsittää seuraavat neljä vuotta.

Eniten ohjelmatukea saavat Kirkon Ulkomaanapu, 26,5 miljoonaa euroa, ja Suomen Lähetysseura, 24,5 miljoonaa euroa.

Viime viikolla uutisoitiin myös EU:n päätöksistä käynnistää 300 miljardin euron hankkeita kehittyvissä maissa.

EU:n hankkeet keskittyvät ilmastonmuutoksen torjumiseen ja digitaalisuuden kehittämiseen. Niiden toteuttaminen luo uusia työpaikkoja myös Eurooppaan.

Isoilla hankkeilla EU tahtoo luoda parempia elinolosuhteita kehittyvin maihin sekä tuoda vastapainoa Kiinan jo vuosikymmeniä jatkuneelle vaikutusvallalle muun muassa infrastruktuurin rakentamisessa esimerkiksi Afrikan eri maissa.

***

Televisiouutisissa haastateltu suomalainen kehitysrahoittajan edustaja puhui siitä, että nämä EU:n hankkeet ovet perusteltuja siksikin, että Afrikka on tavallaan Euroopan takapihaa.

Hän tarkoitti sitä, että ongelmien mahdollisesti kärjistyessä Afrikan mantere on lähellä, ja sieltä voidaan tulla Eurooppaan etsimään parempia elinolosuhteita.

Kun suomalainen kehitysrahoituksen asiantuntija nimittää kokonaista mannerta takapihaksi, se kuulostaa ummehtuneelta ja väärältä. Mittasuhteet vääristyvät, kun täältä käsin määritellään suuri Afrikka ja siellä asuvat 1,2 miljardia ihmistä eurooppalaisten takapihaksi.

Rahalla voi tehdä hyviä tekoja, rakentaa maailmaa paremmaksi paikaksi. Rahan lisäksi tarvitaan sellaista sivistynyttä puheenpartta, jota muun muassa Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura käyttävät. Silloin ei puhuta takapihoista, vaan ihmisistä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 10.12.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura saivat suurimmat potit, kun ulko­ministeriö jakoi ohjelma­tukea kansalais­järjestöille

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Kuka puhuu ja missä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliPiispa Seppo Häkkinen ja dosentti Niko Huttunen Kanavassa: Laillisuus­valvontaan ja lain­valmisteluun on pesiytynyt uskonnon­vastainen tendenssi

Ei näytettäviä viestejä