Pääkirjoitus: Valaise pimeä ja poista pelot

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Pekingin olympialaisten avajaiset, Runebergin päivä, saamelaisten kansallispäivä, Yhteisvastuukeräyksen avaus ja kynttilänpäivä. Alkava viikonvaihde sisältää poikkeuksellisen paljon tapahtumia ja nimettyjä päiviä.

Pekingin olympialaisin liittyvä keskustelu uiguurien tilanteesta ja Kiinan ihmisoikeustilanteesta on kiihtynyt entisestään.

Suomen hallitus ei ole käsitellyt saati ottanut kantaa valtioneuvoston jäsenten matkustamiseen Pekingin olympialaisiin. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan jokainen ministeri päättää mahdollisesta osallistumisestaan itse.

Ainakin tähänastisen tiedon mukaan (ennen lehden painamista 1.2.) tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on lähdössä Pekingiin.

Hallituksen olisi pitänyt pystyä monien muiden maiden hallitusten tavoin edes keskustelemaan saati ottamaan kantaa tähän ihmisoikeuksien kannalta merkittävään asiaan.

***

Saamelaisten kansallispäivää vietetään sunnuntaina. Historiasta, mutta myös nykypäivästä, löytyy saamelaisten ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Viime vuoden lokakuussa nimetty Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio aloittaa saamelaisten kuulemistilaisuudet kevättalvella.

Koronapandemian seurauksista kärsivät lapset ja nuoret Suomessa sekä eri puolilla maailmaa ovat sunnuntaina käynnistettävän Yhteisvastuukeräyksen kohteena.

Koronapandemiaan liittyy myös koko maailmaa koskeva ratkaisematon eettinen kysymys. Rokote on olemassa, mutta köyhimmillä mailla ei ole mahdollisuutta saada sitä riittävästi.

***

Sunnuntaina on myös kynttilänpäivä. Sitä on vietetty 300-luvulta lähtien. Päivän aiheena on jumalallinen kirkkaus, joka tuli Jeesuksen myötä maailmaan.

Pienikin kynttilä riittää tuomaan valoa pimeyteen. Siksi kynttilänpäivällä on näinä sodan uhkan aikoina erityistä merkitystä, kuten niin monta kertaa vuosisatojen aikana.

Dietrich Bonhoeffer syntyi 4. helmikuuta vuonna 1906. Hänen virtensä 600 sanoja muokaten, loistakoon toivon kynttilät, valaiskoon pimeän ja poistakoon pelot.

Päivitetty 4.2.: Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ilmoitti keskiviikkona 2.2., ettei hän lähde Pekingiin. Syyksi matkan peruuntumiseen hän ilmoitti hankalat lentoyhteydet koronatilanteessa.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 4.2.2022 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Oli vaikeaa mutta palkitsevaa tehdä viimeinen palvelus rakkaalle isälle” – Nuorisopappi Emmi Gong täyttää 30 vuotta
Seuraava artikkeliYhteisvastuu­keräyksen tuotto jäi jälleen kahteen miljoonaan – sunnuntaina alkaa uusi keräys korona-ajasta kärsineille lapsille ja nuorille

Ei näytettäviä viestejä