Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) raportti julkaistiin alkuviikosta. Monilta se saattoi jäädä huomaamatta. Uutisia on syystä hallinnut sota Ukrainassa.
Yhden uutisaiheen dominointi kertoo ihmisen kyvystä ottaa vastaan informaatiota. Samalla se saattaa tuudittaa katsojan ja lukijan siihen, että muut ongelmat – kuten ilmastonmuutos – olisivat poistuneet.
***
Kansainvälisen ilmastopaneelin tuoreessa raportissa on masentava viesti: ilmasto on muuttunut arvioitua nopeammin.
Raportin mukaan ilmastonmuutos koskee suoraan noin kolmea miljardia ihmistä ja heidän ruokaturvaansa. Helleaallot, kuivuus ja metsäpalot ovat yleistyneet, mikä vaikuttaa luonnon ekosysteemeihin.
Pelkät kuluttajien pienet ekoteot eivät ilmastomuutosta pysäytä, vaan tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja päättäväisä paikallisia ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien turvaamiseksi.
”Tulevina vuosikymmeninä ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit kasvavat merkittävästi, jos ilmastotyössä ei onnistuta. Vaikutukset ja riskit ovat monimutkaisia ja niitä on vaikea ennakoida täsmällisesti, mutta tiedetään, että tarvitaan uudenlaisia ilmastokestäviä ratkaisuja”, sanoo Suomen IPCC:n työryhmän jäsen ja Suomen ympäristökeskuksen ilmastonmuutoksen strategisen ohjelman johtaja Mikael Hildén raportin tiedotteessa.
***
Tuskinpa Venäjän johto piittaa ilmastonmuutoksesta, kun sotakoneet laitetaan liikkeelle. Tankit eivät kulje sähköllä eivätkä hävittäjät lennä aurinkoenergialla. Sota ei ole ympäristöteko.
Kysymykseksi jää, mikä on Venäjän kyky ja halu olla mukana ilmastotavoitteiden toteuttamisessa sodan jälkeen (jotenkinhan se jossain vaiheessa päättyy), kun se on nyt joutunut laajojen pakotteiden kohteeksi ja eristetyksi isosta osasta muuta maailmaa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä