Arvio: Piispa Jari Jolkkonen vaeltaa mainiossa dokumentissa Paavo Ruotsalaisen jäljillä Aholan­saaressa ja Telppäs­niityllä

Pitkäperjantain aamuna saa ensiesityksensä dokumentti Paavo Ruotsalaisesta. Mainion pienen dokumentin kertojana on Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

Paavo ja minä – viimeisten kiusausten tarina kertoo Paavo Ruotsalaisen elämäntarinan kohtuullisen hyvin toimeentulevan talonpojan lapsukaisesta tunnetuksi maallikkosaarnaajaksi ja herännäisyyden johtohahmoksi. Hyvin raadolliseksi äityvää tarinaa kuljettavat eteenpäin Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperasta huolella valikoidut kohtaukset.

Paavon ajan kulttuuria ja herännäisyyden historiaa valottavat dokumentissa tutkijat Olli Viitaniemi ja Elina Pentikäinen. Omia tuntojaan Paavosta ja hänen puolisostaan Riitasta kertovat Kokkosen oopperaa hyvin tuntevat professori Jorma Hynninen, baritoni Esa Ruuttunen ja sopraano Johanna Rusanen-Kartano.

Dokumentin parasta antia ovat kuitenkin pienet suomalaisen kulttuurin yksityiskohdat, joita Jolkkonen pudottelee kuivan humoristisesti tarinan varrella. Kuten se, että kirkko edisti kansan lukutaitoa mutta joutui ongelmiin, kun kansa alkoi lukea englantilaista ja saksalaista pietististä kirjallisuutta. Tai miten Paavo on myöhemmin valjastettu mitä erilaisimpien aatteiden takuumieheksi.

Paavo Ruotsalaisen elämäntyön laajuudesta dokumentti antaa hyvän kuvan. Jolkkonen vaeltaa ja hiihtelee hänen jalanjäljissään savolaisissa maisemissa. Telppäsniityn ja Aholansaaren näkeminen tekee yllättäen Paavosta elävämmän myös sellaiselle, joka ei erityisesti tunne herännäisyyttä.

Dokumentti on piispa Jari Jolkkosen ja ohjaaja Satu Väätäisen kolmas yhteistyö. Heidän aiemmat dokumenttinsa ovat käsitelleet Martti Lutheria ja Franciscus Assisilaista. Dokumentit on tuottanut Luterilaisen Kulttuurin Säätiö.

Paavo ja minä – viimeisten kiusausten tarina Yle TV1:ssä 15.4. kello 9, uusintana 17.4. kello 12.45 ja 15.4. alkaen Yle Areenassa täällä.

Korjattu 15.4.2022 klo 10.30 tekstiin englantilaista ja saksalaista pietististä kirjallisuutta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Arvio: Piispa Jari Jolkkonen vaeltaa mainiossa dokumentissa Paavo Ruotsalaisen jäljillä Aholansaaressa ja Telppäsniityllä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLaulu­yhtye A-menin Hannu Holma: Lestadiolaisia yhdistää vähemmistö­identiteetti – ”Mistä ei voi tai uskalla puhua, siitä on veisattava”
Seuraava artikkeliHelsingin tuomio­kirkon portailla vietetään pääsiäis­maanantaina ekumeeninen rukous­hetki rauhan puolesta

Ei näytettäviä viestejä