Kommentti: Vain vapaassa Euroopassa on tilaa Euroviisuille, ja siksi Ukrainan voitto oli tärkeä

Kalush Orchestra for Ukraine wins the grand-final of Eurovision Song Contest. Turin (Italy) on may 14th, 2022. Photo by Marco Piovanotto/ABACAPRESS/ddp images

Ennakkosuosikki Ukraina voitti Euroviisut lauantaina Torinossa. Moni sanoo, että kyse oli sympatiaäänistä ja hirvittävässä tilanteessa olevan kansan tukemisesta.

Asia ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen.

Ukrainan saama tuki oli toki odotettavissa. Eurooppa on auttanut Ukrainaa koko kevään sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan. Miksi Euroviisut olisivat poikkeus?

On mahdotonta sanoa, miten Ukrainan esitys olisi otettu vastaan ilman sotaa. Kalush Orchestran kappale Stefania oli sinänsä euroviisumainen: siinä on tarttuva melodia, lavalla erikoisia hahmoja, kansanmusiikkia yhdistettynä hiphopiin.

Ukraina on osannut menestyä Euroviisuissa ennenkin. Maa tuli mukaan viisuihin vuonna 2003. Ennen tätä vuotta se on voittanut kahdesti ja tullut kahdesti toiseksi. Kiova isännöi viisuja vuosina 2005 ja 2017.

***

Stefania-kappaleella on myös sanoma. Hyvän aikaa ennen sotaa tehty kappale kertoo solistin äidistä. Sodan alettua Stefania kuitenkin omistettiin kaikille ukrainalaisille äideille – ja äiti-Ukrainalle.

Uusiin mittasuhteisiin kappaleen tulkinta nousi viisujen jälkeisenä päivänä sunnuntaina, kun yhtye julkaisi YouTubessa kappaleesta ennennäkemättömän videon. Se on kuvattu Butšassa, Irpinissä ja muissa sodan runtelemissa kaupungeissa, ja siinä naispuoliset sotilaat, äidit, kantavat lapsia raunioista.

Yhtyeen mukaan video on omistettu ”kaikille urheille ukrainalaisille, lapsiaan suojeleville äideille, kaikille, jotka ovat antaneet elämänsä vapautemme puolesta”.

Musiikkivideota ei julkaistu ennen Euroviisuja, ettei yhtyettä syytettäisi politikoinnista. Videon voi katsoa täällä.

***

Kalush Orchestra osallistui Euroviisuihin Ukrainan hallituksen erityisluvalla. Nyt yhtyeen jäsenet ovat palanneet Ukrainaan. Edessä saattaa olla rintama.

Ja minkä puolesta ukrainalaiset taistelevat? Euroopan, eurooppalaisten arvojen. Euroviisut on niistä yksi kuva. Moninaisuuden, oman äänen löytämisen ja sen vapaasti valitsemisen juhla on mahdollinen vain demokraattisissa yhteiskunnissa.

Lauantain viisut saattoi nähdä myös banaalissa valossa. Ukraina pyytää apua sotaan (solisti huusi jopa esityksen jälkeen lavalta apua Mariupoliin ja Azovstalin tehdasalueelle), mutta saa lahjaksi euroviisupisteitä.

Toisaalta Euroviisut ovat saaneet alkunsakin symbolisista hyvän tahdon ja rauhan juurista: laulukilpailu perustettiin yhdistämään Eurooppaa toisen maailmansodan jälkeen.

***

Ukrainalaiset puolustavat maataan, koska he haluavat kuulua sellaiseen Eurooppaan, jossa voidaan järjestää Euroviisut. Hullu, kepeä ja silti aina myös kantaaottava laulukilpailu, eurooppalainen sekametelisoppa.

Joillekin maille viisut ovat liberaaleine arvomaailmoineen jo liikaa. Turkki ja Unkari ovat jättäytyneet tapahtuman ulkopuolelle. Valko-Venäjä erotettiin viisuista viime vuonna ihmisoikeussyistä, ja Venäjä sai lähtöpassit hyökättyään Ukrainaan.

Vain vapaassa Euroopassa on tilaa Euroviisuille. Siksi Ukrainan voitossa oli kyse jostain suuremmasta kuin hyvästä kappaleesta tai edes sympatian osoittamisesta. Voitto kertoi Euroopan sielusta.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Pyhiinvaelluksella olen ruumiillinen ihminen enkä varmasti taipaleen viimeinen kulkija
Seuraava artikkeliEnon­kosken luostari­yhteisön toiminta lakkaa Ihama­niemessä – jatkuu uutena Via Silentii -yhteisönä Haminassa

Ei näytettäviä viestejä