Kirjan kannessa on palava Pariisin Notre Damen katedraali. Ranskaa järkyttänyt ja koko Eurooppaa koskettanut tapahtuma vuodelta 2019 on samalla Tarmo Kunnaksen uskontoa koskevan tutkielman Mikä mieli uskonnoissa? lähtölaukaus.
Yksi kirjan kantavista ajatuksista on, että kirkkojen ja uskonnon (länsimaisesta) kriisistä huolimatta ennusteet uskonnon kuolemasta ovat olleet ennenaikaisia: ilmiöt kiinnostavat edelleen.
Jyväskylän ja Pariisin Sorbonnen yliopistojen kirjallisuuden professorina toiminut Kunnas yrittää kirjassaan selvittää, miksi näin voisi olla ja mitä kaiken taustalla voisi olla.
Kunnaksen kirja on jämäkästi jaettu neljään pääosaan: ”Uskonto eksistentiaalisena mahdollisuutena”, ”Uskonto ja moraali”, ”Moraalin universaalius?” ja ”Pyhyys”.
Ensimmäisessä osassa Kunnas porautuu monipuolisesti siihen, mistä uskonnoissa on olemuksellisesti kysymys ja mistä eri näkökulmista niitä voidaan klassisesti ja uudella tavalla tarkastella. Oman nuoruuden ateismin kosiskelukin käydään sivuilla läpi. Mielenkiintoisia ovat myös monet islamiin vedetyt ajatuslangat.
Kunnas myös toppuuttelee ja oikoo modernia uskontokritiikkiä, joka hänen mukaansa on suomalaisessa kontekstissa osittain aiheetonta tuontitavaraa.
*
Entäpä sitten moraali? Kunnas vierittää esiin erilaisia näkökulmia. Uskonnon ja moraalin liittoutuma alkoi Kunnaksen mukaan säröillä Euroopassa jo 1700-luvulla. Eurooppalainen perinne on asettanut moraalisen pohdinnan keskiöön yksityisen ihmisen, mutta pelkkä yksityisasia se ei koskaan ole. Moraaliset vaikutteet saadaan nykyään pääosin kotoa, koulusta ja tapakulttuurista, harvemmin suoraan kirkosta.
Moraalin universaaliutta käsitellessään Kunnas vie lukijansa mielenkiintoiselle havaintomatkalle antiikin Kreikan, hindulaisuuden ja buddhalaisuuden, Kiinan ja Japanin perinteen sekä Afrikan moraalin maisemiin.
Kaiken kaikkiaan Mikä mieli uskonnoissa? osoittautuu yhdeksi raskaan sarjan ajattelijan puheenvuoroksi aikamme perustavanlaatuisista kysymyksistä. Kirjassa purjehditaan Kunnaksen aikaisemmillekin pohdinnoille tyypillisellä tavalla länsimaisen ja välimerellisen sivistyksen avarilla vesillä. Kirjoittajan ajatukset ovat punnittua puhetta, ja parhaiten kirja sopiikin hitaaseen lukemiseen, jossa ollaan valmiita ajattelemaan jotakin uudella tavalla.
Tarmo Kunnas: Mikä mieli uskonnoissa? Pohdintaa uskonnon, moraalin ja pyhyyden nykyisestä olemuksesta. Basam Books. 314 sivua.
Arvio julkaistu 3.12. ilmestyneessä Kotimaassa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä