Pääkirjoitus: On hyvä vierailla erilaisilla reviireillä

Uusien ajatusten ja ideoiden saaminen vaatii seikkailua omien tuttujen reviirien ulkopuolella. Näin neuvovat monet ajattelun kehittämistä opettavat konsultit.

Tottahan se on. Uusia virikkeitä saa vain, kun on tarpeeksi utelias etsimään niitä toisista ihmisistä. Paikallaan pysyvä jää omaan pienenevään maailmaansa. Uudet virikkeet saavat ihmiset uusille urille, muuttamaan ajattelutapaansa ja muuttamaan maailmaa.

Nykymaailma tuntuu kuitenkin asettavan uudenlaisia rajoja reviirejä ylittävälle seikkailulle. Tämä näkyi äskettäin kohussa, joka syntyi kun ilmeni, että presidenttiehdokkaaksi asettunut Mika Aaltola vierailee Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen Sleyn evankeliumijuhlassa nyt tulevana viikonloppuna. Kriitikoiden mielestä Aaltolan ei pitäisi puhua Sleyn tilaisuudessa, koska Sley vastustaa naispappeutta ja syrjii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

”En kaihda juttelemista eri mieltä olevien kanssa”, Aaltola kuittasi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Tähän on siis tultu, että pitää pohtia missä vierailee, jotta ei menetä uskottavuuttaan. Seuraavaksi on kai pohdittava, kenen kanssa ylipäätään näyttäytyy. Eihän tämä nyt näin voi olla.

YLE KERTOI viikko sitten perjantaina, että nuoretkin ovat alkaneet kuplautua. ”Oppilaita ei välttämättä edes kiinnosta tutustua omiin luokkakavereihin”, totesi varkautelaisen Waltterin koulun koulunuorisotyöntekijä Jenna Koponen Ylen jutussa. Tästä seuraa vaikeuksia ryhmätöiden tekemisessä, yksinäisyyttä ja kiusaamista.

Etteivät nuoret nyt vain ole ottaneet esimerkkiä aikuisista? Jos aikuiset katsovat, että on parempi eristäytyä vain omanmieliseen kaveripiiriin, miksipä nuoret toimisivat toisin. Mitä he maailmoja he siinä menettävätkään.

Tosiasia on, että kaikenlainen eristäytyminen tai eristäminen ovat pelon muotoja eikä pelko tuota lopulta hyvää hedelmää kuten ei mikään pakottaminenkaan. On ihmisiä, jotka ajattelevat ja ymmärtävät asioita eri tavoin, ja niin kipeää kuin se saattaa joskus tehdäkin, se on osa ihmisyyttä. Se on myös mielenkiintoista.

Siksi on hyvä vierailla erilaisilla reviireillä. Perussääntönä voisi sanoa, että kylässä kannattaa käydä, asumaan jääminen on sitten toinen asia.

Freija Özcan

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRokkipappina tunnettu rovasti Tarvo Laakso on kuollut
Seuraava artikkeliVihittyään samaa sukupuolta olevan parin Anita Leppälä kirjoitti piispalle sähköpostin

Ei näytettäviä viestejä