Pääkirjoitus: Taipuvatko järjestöt vai ottavatko ne riskin ja käyttävät kirkollis­kokouskortin?

Suomen Luterilainen evankeliumiyhdistys (Sley) ja Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ovat nyt vakavan tilanteen edessä. Järjestöjen työntekijöiden saamat pappisvihkimykset Inkerin kirkossa ovat johtaneet siihen, että piispainkokous teki viime viikolla päätöksen aloittaa kuulemismenettely. Se saattaa johtaa siihen, että Sley ja Kansanlähetys menettävät asemansa kirkon virallisina lähetysjärjestöinä.

Aseman menettämisellä olisi todennäköisesti mittavat seuraukset järjestöjen tekemälle lähetystyölle. Kirkon lähetyskeskuksen vuonna 2022 tekemän tilaston mukaan Sley on saanut seurakunnilta avustusta lähetystyölleen yli miljoona euroa ja kolehtirahoja yli 400 000 euroa. Kansanlähetys on saanut seurakuntien avustusta yli 2 miljoonaa euroa ja kolehteja lähes 700 000 euroa.

Kyse on isoista rahoista järjestöissä, joista Kansanlähetys on juuri paikannut muutosneuvotteluilla 1,25 miljoonan alijäämäistä ensi vuoden talousarviotaan. Kyse on myös niiden läheteistä ja niistä ihmisistä, joita sillä työllä autetaan ja tuetaan. Lähettejä Sleyllä on reilut parikymmentä ja Kansanlähetyksellä viitisenkymmentä.

Lisäksi tilanne vaikuttaa Suomen kirkon ja Inkerin kirkon välisiin suhteisiin. Sekin todentuu rahallisena tukena, jota suomalaiset seurakunnat ovat antaneet Inkerin kirkolle.

TÄTÄ TAUSTAA vasten Sleyn ja Kansanlähetyksen on nyt tarkkaan mietittävä, tukevatko ne muutamien työntekijöidensä haluamia pappisvihkimyksiä Inkerin kirkossa. Onko jonkun tuntema pappiskutsumus merkittävämpää kuin vaikkapa tyttöjen silpomista estävä Sleyn Credo-ohjelma Keniassa tai Kansanlähetyksen tulema lastenkoti- ja nuorisovankilatyö Siperiassa?

Mikäli Sley ja Kansanlähetys päättävät pitää kiinni työntekijöidensä mahdollisuudesta kiertää suomalaisia naisten ja miesten yhteisiä pappisvihkimyksiä Inkerin kirkon pappisvihkimyksen kautta, lopullisen päätöksen niiden asemasta lähetysjärjestöinä tekee kirkolliskokous. Se tarkoittaisi sitä, että asia jäisi ensi vuonna valittavan uuden kirkolliskokouksen käsiteltäväksi. Mitkä ovat sen voimasuhteet konservatiivi–liberaali-akselilla, sitä ei vielä tiedetä.

Taipuvatko järjestöt vai ottavatko ne riskin ja käyttävät kirkolliskokouskortin, se jää nähtäväksi. Nyt kannattaisi toimia järkevästi.

Lue myös:

Sley ja Kansanlähetys piispainkokouksen päätöksestä: ”Otamme piispainkokouksen kuulemisen vakavasti ja olemme valmiit neuvottelemaan”

Millaisia korjaustoimenpiteitä piispainkokous odottaa Sleyltä ja Kansanlähetykseltä? – Arkkipiispa Tapio Luoma vastaa

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliInkoossa kirkkoneuvosto päätti yksimielisesti avata tilat samaa sukupuolta oleville pareille
Seuraava artikkeliArkkukurssilla jokainen rakentaa oman viimeisen majapaikkansa – Laulaja Joel Hallikaisen arkku koki yllättävän kohtalon

Ei näytettäviä viestejä