Olen pitänyt lukuisia talenttisaarnoja ja kuullut kymmeniä. Aina on kyse ollut yksilöstä, hänen kyvykkyydestään tai kyvyttömyydestään. Tämä teksti saa ihmisen helposti ahdistuneeksi: Mitä minun pitäisi tehdä toisin?
Entä jos vastaus on: Ei mitään!
Entä jos kyse onkin yhteisöstä ihmisen ympärillä? Perheestä, suvusta, työyhteisöstä, kaveriporukasta. Onko yhteisö sellainen, jossa yksilön on lupa kukoistaa? Ja sitten niistä kaikista kukoistuksista tulee yhdessä hyvää kasvava yhteisö ja ilmapiiri.
Jospa kertomuksessa talentin kasvamaan saaneet ovat päässeet vuorovaikutukseen, saaneet ympäriltään kannustusta, jos yksinkertaisesti heidän kykyjään tarvitaan? Usein lahjakas ihminen on herkkä ja altis piilottamaan torjunnan \n>pelossa osaamisensa.
LUEN TÄMÄN kertomuksen hitaasti nyt uudelleen niin, että yksilön paikalla on yhteisö.
Ensimmäisessä ja toisessa yhteisössä on avointa vuorovaikutusta ja se myös näkyy aivan pienissä asioissa. Ollaan vähässä uskollisia. Tervehditään, ei juoruilla, ollaan tasa-arvoisia, puhutaan selän <\n>takana hyvää.
Kolmannessa yhteisössä on suurin vaikutin pelko. Osaamista ei saa näyttää, se kannattaa piilottaa, koska talenttinsa kanssa liikkeelle lähtevä joutuu kärsimään ikävistä seurauksista.
KIRJOITAN TÄTÄ selitystä lomamatkalla Oulussa. Täällä, jos missä, yhteisö osaa nostaa ja painaa alas. Asiat eivät ole näkyvillä, vaan vaikuttavat pinnan alla. Konservatiivisuus ei tule suoraan kasvoille, se lymyää rakenteissa. ”Tässä pirtissä eivät naiset puhu” totesi kerran korkeassa asemassa oleva pappi minulle. Toisessakin yhteydessä kuulin samaa: ”Täällä et puhu.” Suoraa puhetta pahempaa on kuitenkin se, jos oppii, kuin karja sähköpaimenaitojen sisällä, tottelemaan asetettuja rajoja jo kaukaa. Siihen ei monta sähköiskua tarvita.
Samasta pohjoisesta yhteisöstä on kasvanut, kuin vastapainona kaikelle, koko maan tarpeisiin upeita tanssinopettajia ja yksi valtakunnan parhaista teattereista.
Kirkon piirissä monet räpsyjä tarpeeksi saaneet tai elintilansa kapeaksi kokeneet, usein lahjakkaat naiset, ovat kaivaneet talenttinsa maasta, nousseet kuopasta ja suunnistaneet väljemmille vesille.
Mutta kyllä Oulussa myös osataan tukea. Koko kylä kasvattaa -sanonta muuttui mielessäni koko kylä rakastaa -sanonnaksi, niin paljon kehitysvammainen poikani sai Oulussa tukea.
YHTENÄ AAMUNA, kun kävelin Haagassa töihini, säpsähdin, kun huomasin kirkkopihan penkillä ihmisen nukkumassa.
– Shh, suntiot sanoivat.
– Annetaan hänen nukkua. Hän on varmasti väsynyt.
Lämmin läikähdys kulki lävitseni. Ilmapiirissä, jossa ihmiset voivat sekä syttyä toimintaan, että levätä, on uskoa ja toivoa, mutta ennen kaikkea rakkautta.
Matteuksen evankeliumi 25:14–30
Jeesus sanoi: ”Silloin on käyvä näin: Mies oli muuttamassa pois maasta. Hän kutsui puheilleen palvelijat ja uskoi koko omaisuutensa heidän hoitoonsa. Yhdelle hän antoi viisi talenttia hopeaa, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykyjensä mukaan. Sitten hän muutti maasta.
Se, joka oli saanut viisi talenttia, ryhtyi heti toimeen: hän kävi niillä kauppaa ja hankki voittoa toiset viisi talenttia. Samoin se, joka oli saanut kaksi talenttia, voitti toiset kaksi. Mutta se, joka oli saanut vain yhden talentin, kaivoi maahan kuopan ja kätki sinne isäntänsä rahan.
Pitkän ajan kuluttua isäntä palasi ja vaati palvelijoiltaan tilitykset. – – Viimeksi tuli se palvelija, joka oli saanut vain yhden talentin – – Isäntä vastasi hänelle: ’Sinä kelvoton ja laiska palvelija! Sinä tiesit, että minä leikkaan sieltä, minne en ole kylvänyt, ja kokoan sieltä, minne en ole siementä viskannut. Silloinhan sinun olisi pitänyt viedä minun rahani pankkiin, niin että olisin palatessani saanut omani takaisin korkoineen.
– Ottakaa pois hänen talenttinsa ja antakaa se sille, jolla on kymmenen talenttia. Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. – –
10. sunnuntai helluntaista on aiheeltaan ”Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa”.
Tekstit: Ps. 119:169, Ps. 119:129–136, Ps. 119:137, Sananl. 14:21–22, 25,31, 2.Kor.8:9–15, Matt.25:14–30.
Liturginen väri on vihreä.
Alttarilla on kaksi kynttilää.
Kolehti on seurakunnan valittavissa.
Ilmoita asiavirheestä