Tv-vinkki: Meri, jolla on muisti

Kaikkeutta syvällisesti käsitelleen ohjaajamestari Andrei Tarkovskin Solariksen aihe ei ole heppoinen. Monitasoisen elokuvan yksi juopa käsittelee uskon ja tiedon suhdetta, uskolle enemmän ymmärrystä osoittaen. Juoni on sinänsä yksinkertainen: avaruudesta löytyy tuntematon alue, Solaris, joka toimii elävän aineen tavoin. Planeetta kykenee muuttamaan materiaksi mielikuvat ja muistot. Vai kykeneekö?

Solarista tutkivien tutkijoiden maailma mittaustuloksineen nähdään kalseana ja tympeänä. Yksi tulkinta-avain löytyy ohjaajan päiväkirjoista, joiden mukaan todellinen tiedostaminen tapahtuu ”sydämen ja sielun avulla” eikä fyysistä maailmaa koskevalla tieteellisellä tiedolla ole ”mitään tekemistä totuuden kanssa”. Tarkovski kuvasi Solarista teokseksi ”Jumalan olemassaolosta ihmisessä ja henkisyyden tuhoutumisesta väärän tiedon hallitsemisen vuoksi”.

Elokuva ei ole ”viihdyttävimmästä” päästä, mutta malttavaiselle 
katsojalle se avaa portin uuteen todellisuuteen.

Solaris katsottavissa Yle Areenassa marraskuun alkuun asti.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Sodan uhka on palannut Eurooppaan – Kertaamisen aika on nyt seurakunnissakin
Seuraava artikkeliTaina Lapinniemi on työskennellyt 40 vuotta diakonina Askolan seurakunnassa itäisellä Uudellamaalla: ”Nyt kuuntelen enemmän”

Ei näytettäviä viestejä