Seurakunta pitää karkotuspäätöstä heitteillejättönä

Alphonsine Uwizeyimana

Alphonsine Uwizeyimana ja hänen nuorin lapsensa saapuivat Ruandasta Suomeen vuonna 2008. He anoivat turvapaikkaa Suomesta vuonna 2010 suojeluntarpeen ja poliittisen vainon vuoksi: Alphonsine on oppositiopuolue FDU-Inkingin aktiivinen jäsen kuten hänen lähisukulaisensakin. Turvapaikkaa ei ole myönnetty, ja äiti ja tytär tullaan tiettävästi käännyttämään 2. toukokuuta.

Turun Maarian seurakunta on erittäin huolissaan äidin ja erityisesti tyttären turvallisuudesta. Seurakunta on vedonnut suomalaistuneen, alakoulua käyvän 10-vuotiaan tyttären puolesta muun muassa lastensuojeluviranomaisiin. Seurakunnan edustajien mielestä käännytys takaisin Ruandaan olisi yksiselitteisesti heitteillejättö.

– Käsityksemme mukaan olosuhteet Ruandassa ovat äärimmäisen heikot. Katsomme, että tyttären ja hänen äitinsä karkottaminen olisi suuri virhe ja aiheuttaisi heille äärimmäistä kärsimystä ja hätää. Uskomme vilpittömästi, että mikäli äiti ja tytär käännytetään Ruandaan, he joutuvat kadulle tai vankilaan, Maarian seurakunnasta todetaan.

Korkein hallinto-oikeus on alkuvuonna hylännyt valitusluvan ensimmäisestä kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Maahanmuuttovirasto on hylännyt myös toisen Ruandan tilanteen entisestään kovennuttua tehdyn turvapaikkahakemuksen. Toisesta päätöksestä on tehty valitus Helsingin hallinto-oikeudelle, mutta valitusprosessin aikanakin kaksikkoa odottaa käännytys takaisin Ruandaan. Tilanteesta on oltu yhteydessä myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Alphonsinen mies pidätettiin poliittisista syistä vaimon poistuttua. Vankilasta vapauduttuaan puoliso ja heidän kaksi lastaan pakenivat. Kansainvälinen Punainen Risti löysi lapset Ugandasta, mutta miestä ei ole edelleenkään löydetty.

Poliittiset mielipiteet ja ilmaisunvapaus ovat Ruandassa vuoden 2010 vaalien jälkeen olleet rajoitettuja. Hallituksen arvostelijoita, oppositiopoliitikkoja ja journalisteja uhkaillaan. Tämän todistaa muun muassa Human Rights Watch -organisaation vuosikertomus viime vuodelta. Myös YK on ilmaissut huolensa maan poliittisesta tilanteesta.

Vuonna 2012 maahanmuuttovirasto käsitteli kaikkiaan kahdentoista ruandalaisen turvapaikan hakemusta. Kuudelle näistä myönnettiin turvapaikka.

(Kuvassa: Alphonsine Uwizeyimanan. Kuvaaja: Mathias Luther)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAslan vaihtaa nimeä
Seuraava artikkeli”Jos vika onkin kirkollisten uutisten tuottajissa?”

Ei näytettäviä viestejä