raportti Egyptin koptikristittyjä vastaan tehdyistä hyökkäyksistä paljastaa, miten pahasti maan turvallisuusjoukot ovat epäonnistuneet vähemmistöryhmien suojelussa.
Hyökkäyksiin syyllisiä ei ole myöskään saatu tuomiolle ja tämä antaa ymmärtää, että vähemmistöryhmät ovat luvallista riistaa, arvioi Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Haasiba Hadj Sahraoui.
Syrjäytetyn presidentti Mohammed Mursin kannattajat valitsivat Egyptin kristityt kostoiskujen kohteeksi sen jälkeen kun Kairossa syrjäytettyä presidentti Mursia tukeneet mielenosoitukset oli tukahdutettu, toteaa Sahraoui.
Keskiviikkona julkaistu Amnesty Internationalin yksityiskohtainen raportti tarkastelee elokuun 14. päivänä tehtyjä hyökkäyksiä kristittyjä vastaan. Yli 200 kristittyjen omistamaa kiinteistöä sytytettiin tuleen tai tuhottiin kokonaan ja 43 kirkkoa vaurioitui pahasti eri puolilla Egyptiä kiihkoilijoiden hyökättyä niiden kimppuun. Ainakin neljä ihmistä kuoli hyökkäyksissä.
Sahraouin mukaan tapahtumat olisi pitänyt voida ennakoida aikaisempien hyökkäysten perusteella, mutta turvallisuusjoukot eivät onnistuneet ehkäisemään niitä.
– Turvallisuusjoukkojen rooli tapahtumissa pitää tutkia. Joissakin tapauksissa ääriryhmien hyökkäykset kestivät tunteja ja toistuivat seuraavina päivinä. Miksi turvallisuusjoukot eivät lopettaneet niitä, kysyy Sahraoui.
– Miksi kristityt joutuvat maksamaan aina, kun tulee ongelmia? Mitä tekemistä meillä on Kairon tapahtumien kanssa, että meitä näin rangaistaan, kyselee puolestaan eräs kristitty Amnestyn raportissa.
Sahraoui vaatii Egyptin valtiota turvaamaan rakennusten korjauksen ja maksamaan rahallista korvausta hyökkäysten uhreille sekä kumoamaan lait, jotka vaikeuttavat kirkkojen rakentamista.
Ilmoita asiavirheestä