Juhani Korte sai vain noin 10 prosenttia annetuista ensisijaisista äänistä, toteaa 7.10. ilmestynyt Länsi-Uusimaa.
Lohjan vaali oli poikkeuksellinen, sillä kolmen tuomiokapitulin asettaman virallisen ehdokkaan lisäksi vaalissa oli kolme ehdokasta ylimääräisillä vaalisijoilla eli kaikkiaan kuusi ehdokasta.
Ylimääräinen ehdokas ei ole mukana demokraattisessa vaalissa, sillä hänelle on asetettu kovat äänikynnykset. Hänen on saatava vähintään 10 % äänivaltaisten seurakuntalaisten äänistä sekä vielä yli puolet vaalissa annetuista äänistä. Hän ei myöskään saa pitää vaalisaarnaa.
Lopputuloksena on usein ollut, että valittu uusi kirkkoherra on voinut saada monin verroin vähemmän ääniä kuin äänestäjien mielestä paras ylimääräinen ehdokas.
Monimutkaisuutta lisää se, että ylimääräistä ehdokasta äänestänyt saa antaa toisen äänen kelle tahansa viralliselle ehdokkaalle varmuuden vuoksi, ettei hänen äänensä mene hukkaan, mikäli ylimääräistä ehdokasta ei valita.
Myös varsinaista ehdokasta äänestänyt voi halutessaan tai huolimattomuuttaan antaa toisen äänen ylimääräiselle ehdokkaalle. Ääni lasketaan ensin ylimääräisen ehdokkaan hyväksi. Jos hän ei mene läpi, ääni lasketaan sen virallisen ehdokkaan hyväksi, jota on äänestetty samalla lipulla.
Ääniä voidaan siis antaa paljon enemmän kuin on äänestäjiä. Toissijaisten äänien painoarvo on yhtä iso kuin ensisijaistenkin äänien, eikä niitä esimerkiksi puoliteta. Lohjalla annettiin kaikkiaan 3980 ääntä, mutta äänestäjiä oli 2784 henkeä. Äänestysprosentti lasketaan äänestäneistä henkilöistä.
Jos Lohjalla vain ensisijaiset äänet olisivat ratkaisseet, Päivi Linnoinen olisi ollut kirkkoherra ylivoimaisen äänieron turvin. Hän sai ensisijaisia ääniä 61 prosenttia enemmän kuin valittu kirkkoherra Juhani Korte. (425/264 Linnoisen hyväksi). Korte sai äänivyöryn nimenomaan kakkosäänissä niiltä, jotka havittelivat ylimääräistä ehdokasta kirkkoherraksi.
Jos taas kaikki yksinkertaiset äänet olisivat ratkaisseet samanarvoisina, kirkkoherra olisi Jaakko Laasio ylivoimaisella äänimäärällä (771 ääntä).
Kirkolliskokoukseen on marraskuun alussa tulossa kirkkohallituksen muutosesitys kirkkoherran vaalitavasta. Kansanäänestys halutaan lakkauttaa ja muuttaa vaali välilliseksi virkavaaliksi niin, että luottamushenkilöt valitsevat kirkkoherran. Jos seurakunta haluaa, se voi saada edelleen kansanvaalin, mutta niin, että ylimääräisistä ehdokkaista luovutaan. Asiaa on valmistellut kirkolliskokouksen lakivaliokunta puheenjohtajansa Pirjo Pyhäjärven johdolla. Nykyinen vaalitapa on yli 60 vuotta vanha, Pirjo Pihlaja kirkkohallituksesta kertoo.
Lue myös: Lohja sai kirkkoherran
Ilmoita asiavirheestä