Piispa ottaa kantaa Taiwan-tapaukseen

Repo Mattixx205Matti Repo uuden kirjan myötä jälleen esiin noussuttu Suomen Lähetysseuran Taiwanin oppilaskodin tapausta. Repo on nykyisen Suomen Lähetysseuran hallituksen puheenjohtaja.

– Suomen Lähetysseura ei valitettavasti onnistunut suojelemaan Taiwanin oppilaskodin lapsia ja nuoria traumatisoivilta kokemuksilta. Heidän tekemänsä rikosilmoituksen jälkeen Lähetysseura teetti laajan selvityksen oppilaskodissa asuneiden keskuudessa usean vuosikymmenen ajalta.

Revon mukaan Lähetysseura katsoi olevansa vastuussa lasten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, mutta rikostutkinnan kannalta se ei ollut asianomistaja eikä oikeudellinen osapuoli.

– Lähetysseura ryhtyi kuitenkin antamaan hoidollista ja oikeudellista tukea kysymykseen tulleille nuorille. Lähetysseuran johtokunta tuli omien toimenpiteidensä osalta päätökseen asiassa vuonna 2001, Repo sanoo.

Piispa Matti Repo on Suomen Lähetysseuran hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2010. Hän ei siis ollut tehtävässä silloin, kun asioita aikanaan käsiteltiin mediassa laajasti.

Revon viittaama nuorten tekemä rikosilmoitus on vuodelta 1995. Lähetysseura puolestaan teetätti riippumattomalla asiantuntijaryhmällä selvityksensä vuosina 1998-1999. Kartoituksessa (1998-1999) tuli SLS:n mukaan esiin myös tietoja, joiden mukaan vakaviin ongelmiin sisältyi epäilyjä oppilaskodissa asuneisiin kohdistuneista väärinkäytöksistä. Lähetysseura toi näitä asioita taannoin julkisuuteen. Yle uutisten haastattelema SLS:n nykyisen toiminnanjohtaja Seppo Rissanen kertoi, että SLS on pyrkinyt olemaan oppilaskotiasiassa mahdollisimman avoin.

– Lähetysseura aikoinaan toivoi, että asia selvitettäisiin perin juurin. Aivan loppuun asti asiaa ei katsottu, hän sanoi Yle uutisille.

Taiwanin tapaus on jälleen noussut otsikoihin toimittaja, kirjailija Janne Villan kirjoitettua kirjan Hengellinen väkivalta (Kirjapaja 2013), jossa tuodaan lukuisten henkilöhaastattelujen kautta esiin oppilaskotiin liitettyjä hyväksikäyttöepäilyjä. Villan ja Helsingin poliisissa tuolloin tapausta tutkineen päätutkijan mielestä rikostutkinta jäi aikanaan vajaaksi. Helsingin poliisin suorittamaa rikostutkintaa käsiteltiin 2000-luvun alkupuolella apulaisoikeusasiamiestä ja oikeuskansleria myöten. Siitä ei kuitenkaan löytynyt huomautettavaa. Yhtään henkilöä ei Taiwanin tapaukseen liittyen ole suomalaisessa oikeusjärjestelmässä todettu syylliseksi tai tuomittu.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo ei ole vielä nähnyt Janne Villan tuoretta kirjaa. Kotimaa24 kysyi Revolta muun muassa, käsitteleekö SLS:n nykyinen hallitus kirjan esiinnostamia asioita. Repo toteaa, että kysymys on kirjassa haastateltujen henkilöiden omasta asiasta.

– En tiedä, mitä mahdollisuuksia Lähetysseuran hallituksella olisi sellaisen käsittelyä vielä jatkaa, Repo pohtii.

Kotimaa24 kysyi piispalta myös ajatuksia siitä, että Taiwanin tapaus on jälleen pinnalla. Piispa toteaa, että hengellisissä yhteisöissä vaietuista väärinkäytöksistä on syytä puhua, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

– Lapsena saatuja haavoja ei ihminen kykene käsittelemään avoimesti ennen kuin ikääntymisen myötä. Asioiden nostaminen julkisuuteen opettaa kaikkia suhtautumaan lapsiin suuremmalla vastuullisuudella, kunnioituksella ja herkkyydellä, vaikka vanhoja väärinkäytöksiä ei enää kyettäisikään tutkimaan ja selvittämään. Se murtaa myös vaikenemisen muuria sellaisilta sivullisilta, jotka tietävät hyväksikäyttötapauksista, mutta eivät niistä puhu.


Seurakuntalainen.fi
vihjasi uutisessaan, että hyväksikäyttöepäilyjä olisi liitetty useampaan kuin yhteen kirkon lähetysjärjestöistä.

– En ole kuullut muista lähetysjärjestöihin liittyvistä hyväksikäyttöepäilyistä, Matti Repo toteaa.

Lue myös: Lähetysjärjestöjen pedofiliaepäilyt mahdollisesti kirkon syyniin

SLS ja Helsingin poliisi kommentoivat Taiwan-asiaa

Uusi kirja nostaa jälleen Taiwan-tapauksen pintaan

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Kirkollinen keskustelu kaukana seurakunnan arjesta”
Seuraava artikkeli”Monissa maailman maissa naiset kärsivät kohdusta hautaan”

Ei näytettäviä viestejä