Siionin laulut–kokoelmaa uudistetaan. Päivitystyössä on tähän mennessä käyty läpi tuoreinta lisävihkoa edeltävä aineistoa karsien ja muokaten. Nyt edessä on vuoden 2006 lisävihkon annin arviointi käyttäjille tehdyn kyselyn pohjalta. Tarkoituksena on muuan muassa selvittää kuinka hyvin laulut ovat kotiutuneet käyttöön.
Laulukokoelman kokonaisuudistuksen nykyvaiheessa Päivämies-lehdessä kutsutaan 2010-luvun lauluntekijöitä lähettämään tuotoksiaan tarjolle laulukirjatoimikunnalle. Erityisesti haetaan uusia tekstejä joiden teemojen käsittelisivät esimerkiksi suvaitsevaisuutta, ihmiselämän haurautta ja rikkinäisyyttä sekä vapaa-aikaa. Tekstien tulisi myös kuvastaa yhteisestä, mutta toisaalta myös kirjoittajan omakohtaista uskoa. Laulunlaatijoita neuvotaan välttämään kaavamaisuutta, tunteellisuutta ja tavoittelemaan tuoreetta ilmaisua.
– Sävelmissä emme toivo viihteellisiä tai rytmikkäitä, vaan olemme uskollisia perinteellemme. Kielen suhteen sen sijaan haemme tietyssä määrin uudistusta, sillä osa ilmaisuista ja kielikuvista nykyisessä kokoelmassa ovat jo vaikeita nuorille. Tavoitteena on kielen ymmärrettävyys, toteaa laulukirjakomitean sihteeri Ari-Pekka Palola
Palolan mukaan periaatteessa kaikki ovat tervetulleita esittämään ehdotuksiaan, mutta kriteerit mukaankelpuuttamiselle ovat selvät ja rajaavat laatimisen pitkälti vanhoillislestadiolaisten omaan piiriin.
– Kyllä tämä on suunnattu ensisijaisesti liikkeen jäsenille, sillä sisältöä arvioidaan selvästi omasta uskonkäsityksestämme käsin.
Palolan sanoo lopullista laulumäärää olevan vaikea ennustaa, mutta hän uskoo sen jäävän jotakuinkin nykyiseen 329 laulun laajuuteen. Jo vuosituhannen alussa tehtäväksi päätetyn työn on tarkoitus valmistua vuonna 2016. Kyseessä on kokonaisuudistus, jolla korvataan edellinen vuonna 2006 lisävihkolla täydennetty Siionin laulut.
Ilmoita asiavirheestä