WikiLeaks: Ranskan muslimeilta puuttuu kansallinen identiteetti

Tietovuotoihin erikoistunut WikiLeaks on paljastanut Yhdysvaltain Pariisin suurlähetystön näkemyksiä Ranskan maahanmuuttopolitiikasta. Le Monde –lehdessä julkaistujen tietojen mukaan Ranskalla on Yhdysvaltain mukaan vaikeuksia muun muassa maahanmuuttajien kotouttamisessa, ja sen täytyisi antaa muslimivähemmistölle mahdollisuus ranskalaiseen identiteettiin.

Yhdysvaltain Pariisin lähetystö lähetti nyt julkisuuteen vuodetut viestinsä Washingtoniin vuosina 2005-2010. Vuoden 2005 joulukuussa maahanmuuttajataustaiset nuoret ottivat väkivaltaisesti yhteen poliisin kanssa Ranskan suurten kaupunkien lähiöissä.

Marraskuun 9. päivä vuonna 2005 Pariisin lähetystö kertoi sähkeessään Washingtoniin, että Ranskan valkoihoiset kristityt eivät miellä maan islaminuskoista ja tummaihoista väestöä oikeiksi ranskalaisiksi.

Vuonna 2007 valtaan noussut presidenttin Nicolas Sarkozy pyrki pehmentämään suhteita toisen sukupolven maahanmuuttajiin. Hän lisäsi maahanmuuttoministeriön nimeen viittauksen kansalliseen identiteettiin ja yritti käynnistää ranskalaisuuden merkityksestä julkista keskustelua. Viime kesänä Roomassa Sarkozy kertoi tulleensa väärinymmärretyksi. Ranskan maahanmuuttoministeriö on sittemmin sulautettu osaksi sisäministeriötä.

Tammikuussa 2010 Yhdysvaltain Pariisin lähetystö analysoi tilannetta sähkeessään Washingtoniin näin.

-Uskomme, että mikäli Ranska ei jatkossa paranna vähemmistöjen mahdollisuuksia yhteiskunnassa ja anna heille poliittista vaikutusvaltaa, siitä tulee heikompi ja jakautuneempi ja mahdollisesti alttiimpi kriiseille. Lopulta Ranskan vaikutusvalta Yhdysvaltain liittolaisena vähenee.

Le Monden paljastuksista kertoi muun muassa brittilehti Telegraph.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRangaistuksia lasten hyväksikäytöstä ollaan korottamassa
Seuraava artikkeliBrax: Sharia-lain käytön selvittämiselle ei perusteita

Ei näytettäviä viestejä