Inkerin emerituspiispa Aarre Kuukauppi sai kirkollisen kunniamerkin Suomesta

Arkkipiispa Tapio Luoma on myöntänyt Pyhän Henrikin ristin piispa emeritus Aarre Kuukaupille ja sosiaalineuvos Birgitta Rantakarille sekä Mikael Agricolan ristin filosofian tohtori Tuomas Maggalle, Kirkon viestintä kertoo tiedotteessaan.

Piispa emeritus Aarre Kuukauppi toimi Inkerin kirkon piispana vuosina 1996–2019. Hän loi urallaan hyvät suhteet Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon sekä Suomen kirkon sisällä toimiviin kristillisiin herätysliikkeisiin, lähetysjärjestöihin ja muihin kristillisiin järjestöihin, kunniamerkin myöntämisperusteissa todetaan.

Kuukaupin johdolla Inkerin kirkko on rakentanut laajat kansainväliset verkostot: se on Luterilaisen maailmanliiton ja Euroopan kirkkojen konferenssin sekä Barentsin alueen kirkkojen neuvoston täysivaltainen jäsen. Sillä on yhteistyösopimukset muun muassa Suomen ja Viron evankelis-luterilaisten kirkkojen sekä amerikkalaisen luterilaisen ELCA:n kanssa. Kuukauppi on myös ollut aktiivinen ekumeenisissa suhteissaan Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa, tiedotteessa sanotaan.

Sosiaalineuvos Birgitta Rantakari on työskennellyt muun muassa Diakonissalaitoksen henkilöstöpäällikkönä ja koulutuspäällikkönä sekä kansainvälisen diakonian johtajana. 1980-luvulla Rantakari perheineen asui Intiassa, missä hän toimi muun muassa Äiti Teresan vapaaehtoistyössä. Perhe on asunut myös Sambiassa ja Tansaniassa, missä Rantakari oli mukana perustamassa toimintaa orpojen hyväksi.

Suomessa Rantakari on toiminut useissa kirkollisissa luottamustehtävissä. Rantakari valittiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajaksi Kirkon maailmanneuvoston keskuskomiteaan vuonna 1991. Rantakari työskenteli myös kehitysyhteistyöhön liittyvissä tehtävissä.

Filosofian tohtori Tuomas Magga toimi vuonna 2001 aloitetun pohjoissaamen raamatunkäännöshankkeen kielellisenä asiantuntijana. Pohjoissaamen raamatunkäännös valmistui vuonna 2019.

Magga toimi pohjoissaamen kielen yliopistolehtorina Oulun yliopistossa vuodesta 1972 lähtien. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 1984 Oulun yliopistossa. Vuosina 2001–2004 Magga toimi myös Giellagas-instituutin johtajana.

Pyhän Henrikin risti myönnetään ekumeenisista ansioista, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteiden vahvistamisesta sisarkirkkoihin, merkittävästä ulkomaille suuntautuneesta humanitaarisesta työstä tai lähetystyöhön liittyvistä ansioista.

Mikael Agricolan risti myönnetään merkittävästä kirkon tarkoitusperiä edistävästä toiminnasta sekä suomalaisen kulttuurin kehittämiseen ja edistämiseen liittyvistä ansioista.

Kirkko on myöntänyt Pyhän Henrikin ja Mikael Agricolan ristejä vuodesta 2007.

Kuva: Jukka Granström. Emerituspiispa Aarre Kuukauppi.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Yleisradio palvelee esimerkillisesti poikkeusoloissa
Seuraava artikkeliKirkkoherra Mimosa Mäkinen: Poikkeusoloissakin kantavat perusasiat – unta, liikettä ja rukousta

Ei näytettäviä viestejä