Tänään Helsingissä päättynyt luterilais-roomalaiskatolisen ykseyskomission kokous päätyi ehdottamaan kirkoilleen, että ne 2017, jolloin tulee kuluneeksi 500 Lutherin teesien naulaamisesta, kutsuisivat yhdessä Lutheria ”kirkon uskon opettajaksi”.
Luterilais-katolinen komissio piti kolmannen kokouksensa menneellä viikolla Helsingissä kulttuurikeskus Sofiassa. Se laati työskentelynsä päätteeksi asiakirjan, ”Ristiriidoista yhteyteen – luterilaisten ja katolisten yhteinen reformaation muistaminen 2017” (From Conflict to Communion – Lutheran-Catholic Common Commemoration of the Reformation in 2017). Asiakirja julkistetaan kokonaisuudessaan myöhemmin syksyllä.
”Ristiriidoista yhteyteen” -asiakirjassa Martti Lutherista käytetään ilmaisusta ”teacher in faith” eli uskon opettaja, opettaja yhteisessä uskossa. Aikaisemmin luterilais-katolisissa yhteyksissä Lutherista on käytetty ilmauksia ”witness to Christ” ja ”common teacher”, Kristuksen todistaja ja yhteinen opettaja.
- Luther oli uskon opettaja siinä mitä hän ajatteli hengellisestä elämästä, mutta tietenkään emme hyväksy hänen opetustaan esimerkiksi katolisesta kirkosta ja sakramenteista, sanoi Helsingin keskusteluissa katolista osapuolta johtanut saksalainen piispa Gerhard Ludwig Müller.
Luterilaista keskusteluihin osallistunutta ryhmää veti piispa Eero Huovinen.
Ristiriidoista yhteyteen -asiakirjassa puhutaan tietoisesti vuodesta 2017 muistamisena, ei pelkkänä juhlana. Asiakirjassa todetaan muun muassa seuraavaa:
Vuoden 2017 yhteinen luterilaisten ja roomalaiskatolisten muistojuhla on mahdollisuus jatkaa kirkkojen sitoutumista [maailmanlaajuisen] kristillisen yhteisön muodostamiseen. Katsomme että kirkkoa pitää jatkuvasti uudistaa ja vapauttaa. Toivomme ettei yhteisesti muistettavia tapahtumia ylistetä, mutta ei myöskään kielletä reformaatioliikkeen myönteisiä seurauksia. Sen sijaan toivomme, että yhteinen muistaminen antaisi meille [kirkoille] mahdollisuuden todistaa julkisesti Jeesuksen Kristuksen ja Jumalan evankeliumin antamalla arvovallalla työstämme näkyvän kirkon yhteyden ja maailman tervehtymisen puolesta. Yhteinen sitoutuminen uudistamiseen pitäisi innostaa meitä [kirkkoja] omistautumaan hengellisen elämän ja rakenteiden syvempään uudistamiseen ja opetuslapsina palvelemaan sekä kirkkoa että maailmaa.
Lue aiheeseen liittyvä blogikirjoitus Ekumenia aiheuttaa kärsimystä
Ilmoita asiavirheestä