Ekskommunikoitu nunna pyhimykseksi

Australia on saamassa katolisen pyhimyksen, kun 1800-luvulla elänyt yksi Pyhän Joosefin sisarsääntökunnan perustajajista Mary MacKillop kanonisoidaan lokakuun 17. päivä. MacKillopin pyhimykseksi julistamisessa on erikoista se, että hänet on kertaalleen erotettu ehtoollisyhteydestä.  MacKillopista tulee myös Australian historian ensimmäinen katolinen pyhimys.

MacKillopin ekskommunikaation arveltiin aiemmin johtuneen esimiehiä kohtaan osoitetusta tottelemattomuudesta. Hiljattain on Australiassa esitetty kiistanalainen näkemys, että todellinen syy oli papin ilmiantaminen seksuaallisessa hyväksikäyttötapauksessa.

Mary MacKillop on kuitenkin  jo ehditty epävirallisesti ristiä ”seksuaalisesti hyväksikäytettyjen suojeluspyhimykseksi”. esimerkiksi jesuiittapappi James Martin kirjoittaa blogissaan: ”Juuri nyt hyväksikäytön uhrit tarvitsevat kaiken avun minkä voivat saada – niin maan päällä kuin taivaassa. Pyhä Mary MacKillop, rukoile heidän puolestaan. Ja meidän kaikkien.”

Paavi Johannes Paavali II julisti sisar Mary MacKillopin autuaaksi vuonna 1995. Lokakuun 17. päivä tapahtuvan kanonisaation jälkeen sisar Marya ryhdytään kutsumaan nimellä Ristin Pyhä Maria.

Lue lisää Mary MacKillopista ja hänen tietään pyhimykseksi.

Katso myös Mary MacKillopin valokuvia esittelevä video.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliStalinin uhreja muistetaan tänään
Seuraava artikkeliVirsioopperan ensi-ilta Jyväskylässä

Ei näytettäviä viestejä