Seurakunnan liikuntatila kävi äänestyspaikaksi

Apulaisoikeusasiamies katsoo, että Lappeenrannan kaupunginhallitus sai valita kaksi seurakunnan tilaa, liikuntatilan ja kerhotilan, äänestyspaikaksi kunnallisvaaleissa 2012.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin tarkasteli asiaa Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry:stä tehdyn kantelun pohjalta.

Kantelija katsoi muun muassa, että jo seurakunta-sanan käyttäminen äänioikeuskorteissa oli omiaan johtamaan äänestäjien ajatuksia ja hienovaraisesti myös äänestysratkaisuja.

Apulaisoikeusasiamies otti asiaa selvittäessään huomioon muun muassa tilojen käyttötarkoituksen ja varustelun sekä esitetyt perusteet niiden esteettömyydelle ja saavutettavuudelle. Äänioikeutta tulisi voida käyttää mahdollisimman puolueettomassa tilassa.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan merkittävää painoarvoa ei tulisia kuitenkaan antaa sille, kuka omistaa äänestystilan. Käyttötarkoitus ja varustelu ovat tätä keskeisempiä. ”Saamani selvityksen mukaan näitä kahta seurakunnan tilaa käytetään tavanomaisina tiloina, liikuntatilana ja kerhotilana. Niissä ei ole näkyviä uskonnollisia symboleita. Mikäli tällaisia olisikin, ihmisoikeustuomioistuimen (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin) tulkinnan mukaan pelkkien passiivisten symbolien näkyvillä pitämiseen ei liity kristillisten käsitysten juurruttamistarkoitusta, minkä vuoksi ne eivät loukkaa uskonnollista tai aatteellista vakaumusta”, hän kirjoittaa.

Apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä kertoi ensimmäisenä Suomen Ateistiyhdistys ja sen verkkolehti
Jumalaton Kulttuurilehti
.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRäsänen lainasi valtioneuvoston tervehdyksessään Tiililää
Seuraava artikkeliEsse: Jumala yhdistää, Kela erottaa

Ei näytettäviä viestejä