Löytty viidesläisille: Toivon laulujeni vastuullista käyttöä


Lytty_Jaakko_205 yhdessä puolisonsa Kaija Pispan kanssa synnyttämä Kahden maan kansalainen on verkkoäänestyksen perusteella tarjolla viidesläisen herätysliikkeen Viisikielinen -laulukirjaan. Perikörttiläiseksi usein mielletty ja Esa Ruuttusen osaltaan tutuksi tekemä laulu on tarkoitus kesän mittaan esitellä sekä laulaa viidesläisten herätysliikkeiden kesäjuhlilla. Jaakko Löytty sai kuulla äänestystuloksesta Kotimaa24:ltä, muttei silti ole täysin yllättynyt kiinnostuksesta.

– Onhan tämä vähän erikoista, mutta silti melkein tämän arvasin. Siitä kuitenkin olen tyytyväinen, että tämä löytyy jo Siionin virsistä, joten jos sen valitsevat kokoelmaan, niin lähde on selvä.

Mitä ikikörttti ajatellee kunniasta olla ehdolla herätysliikekentän toista ääripäätä edustavien laulukokoelmaan?

– Olen tehnyt lauluni ”vapaiksi ” ja esimerkiksi Tuomasmessua varten en ole koskaan mitään tehnyt, vaikka laulujani siellä esitetäänkin. En halua rajoittaa käyttöä, mutta olisi ikävää jos musiikkini olisi tukemassa uskonnollista vallankäyttöä. Toivon, että meidän laululla olisi hyvä vaikutus.

Jos Viisikielisen tekijät lopulta haluavat Kahden maan kansalaisen mukaan kokoelmaan, niin miten suhtaudut?

– Kyllä minulla varmaan jonkin sortin veto-oikeus olisi, mutten aio sitä käyttää. Toivon vain vastuullista musiikin käyttöä, kun nämä lauluni ovat kasvatuskristillisiä eivätkä ratkaisukeskeisiä, toteaa Löytty.

Jaakko Löytyllä on yhdessä puolisonsa Kaija Pispan kanssa syvä vaikutus kirkon ja sen herätysliikkeiden lauluperinteeseen. Oman tuotantonsa lisäksi he ovat olleet monipuolisesti uudistamassa virsiä ja hengellisten lauluja. Esimerkiksi molemmat ovat nyt mukana muokkaamassa tekstien osalta heränneiden Siionin virsiä, lisäksi muutama vuosi sitten kaksikko oli päivittämässä Suomen rukoilevaisen kansan yhdistyksen laulukokoelmaa. Myös virsikirjasta löytyy yksi Löytyn sanoitus Siunaa koko maailmaa josta virsikirjakomitea jätti Löytyn mukaan hänen tietämättään pois viimeisen säkeistön sekä alkuperäisen sävellyksen b-osan. Erityisesti kirkon nuorisotyössä käytettävä Punainen laulukirja sisältää myös useita Löytyn lauluja.

Viidesläisten laulukirjaan Viisikieliseen kaavaillaan otettavaksi jopa 400-500 laulua. Tähän mennessä työryhmä on käynyt läpi ehdotetuista noin 200. Työskentely jatkuu syksyllä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliGurun protestin hajottaminen sai Intian kirkot ottamaan kantaa
Seuraava artikkeliLauri: Vantaan seurakunnat eivät innostuneet rahoittamaan mediakampanjaa

Ei näytettäviä viestejä