Sarasvuo saarnaa Tuhlaajapojasta – Olisiko Jari Sarasvuosta papiksi?

Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo kutsui hiljattain Jari Sarasvuon saarnaamaan Kallion kirkkoon. Kutsun Laajasalo esitti Sarasvuon Nelosella pyörivässä Sarasvuo-keskusteluohjelmassa.

Nyt kutsu tulee lihaksi, kun Sarasvuo on merkitty saarnaajaksi Kallion Iltakirkko-tilaisuuteen maanantaina 25.11. kello 19. Saarnateksti on Luukkaan evankeliumin kohta, jossa puhutaan Tuhlaajapojasta. Kanttorina tilanteessa on tunnettu laulaja-lauluntekijä Juha Tapio. Laajasalo itse toimittaa illan päätteeksi ehtoollisen.

– Toiveissa on samanaikaisesti pieni ja suuri ilta, intiimi muodoltaan ja suuri sisällöltään. Jari on Esa Saarisen, Timo Soinin, Vappu Taipaleen, Eero Huovisen ja joidenkin herätyspuhujien ohella suomalaisen puheen ainutlaatuista kärkeä. Vastaavasti Juha on pitkän linjan tekijä, joka on koskettanut ihan uudella tavalla koko kansaa.

Laajasalo sanoo olevansa todella kiitollinen, että kaksi hienoa ihmistä, Juha Tapio ja Jari Sarasvuo antavat oman lahjansa kirkon käyttöön.

– Toivon, että osaamme luoda tunnelman, jossa heillä ja koko kirkkokansalla on iloinen tunne siitä, että Jeesus on mukana juhlissa. Paitsi loppuillan sakramentissa myös aiemmin julistetussa Sanassa ja taivaallisessa musiikissa.

Tilaisuudessa on pienimuotoinen mies ja mikrofoni -linja, Juha Tapiolla on instrumenttinaan kitara.

”Jarista olisi ilman muuta papiksi”

Laajasalo tuntee entuudestaan sekä saarnaajan että kanttorin.

– Tunnen heidät ja arvostan heitä. Ajattelen, että he ovat tällä hetkellä molemmat huikeassa iskussa ja uuden elämän avautumiskohdassa.

Olisiko Sarasvuosta papiksi?

– Jarista olisi ilman muuta papiksi, hän puhuu komeasti ja on kiinnostunut maailman muuttamisesta. Meillä papeillahan menee usein sekaisin se puhuuko Jeesuksesta vai onko Jeesus. Siinäkin mielessä Jari sopisi loistavasti tähän meidän ammattikuntaan.

Miksi Sarasvuon aiheena on Tuhlaajapoika?

– Jari valitsi itse aiheen. Pohdimme yhdessä, mikä olisi sellainen teksti, joka koskettaisi sekä häntä että kirkkovuoden viimeistä viikkoa viettävää kirkkokansaa.

Laajasalo kiitollinen Haloselle tuesta

Vain muutama päivä Sarasvuon vierailun jälkeen, Kallion kirkossa saarnaa presidentti Tarja Halonen. Hän puhuu Työn messussa 28.11. kello 18. Kotimaa24 uutisoi Halosen saarnasta jo lokakuussa.

– On erinomaisen suuri kunnia, että presidentti Halonen tulee saarnaamaan. Hän on puhunut viime vuosina erinomaisen kauniisti sekä Kallion seurakunnasta että kirkosta. Katson, että hän seurakuntamme jäsenenä on poikkeuksellisen arvostettavasti tukenut meitä ja myös kauniilla kannustuksen sanoillaan minua uudessa virassani, helmikuussa Kallion kirkkoherrana aloittanut Laajasalo kertoo.

Laajasalon mukaan Kalliossa on pitkät perinteet yhteiskunnallisten vaikuttajien kirkkopuheista.

– Tärkeää on, että kirkkoiltaa voi viettää tasapuolisesti kaikkien erilaisten poliittisten tai yhteiskunnallisten liikkeiden kanssa, tervetulleita ovat kaikki ne, jotka ovat tätä yhteiskuntaa omilla voimillaan rakentamassa. Kirkko ei ole eikä saa olla puoluepoliittinen mihinkään suuntaan. Kirkko on kaikkien puolella, tippuneiden ja menestyneiden, köyhien ja rikkaiden, oikeistolaisten ja vasemmistolaisten, perussuomalaisten ja vihreiden. Kirkon tavoitteena on luovuttamattomasti ihmisen hyvä – sen tavoitteen äärellä erimielisetkin voivat olla samantahtoisia, Teemu Laajasalo sanoo.

– Itse työn messusta voimme kiittää seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn pappia Raija Korhosta, jonka ideoimana tätäkin messua joka vuosi vietetään.

”Pappien tehtävä on saarnata”

Laajasalo toteaa, että maallikoiden pitäisi tehdä melkein kaikkea kirkossa nykyistä todella paljon enemmän.

– Mutta ei saarnata paitsi poikkeustilanteissa, kirkkoherra jatkaa yllättäen.

– Jos papit eivät saarnaa, se on oire jostain isommasta hukassa olemisesta. Kyllä pappien tehtävä on saarnata. Saarnan tehtävä on puhua Jeesuksesta ja luvata taivasta; sen pitäisi olla juuri pappien ydinosaamista. Sitä varten Jumala on asettanut erityisen pappisviran. Sen sijaan melkein kaiken muun voisi tehdä maallikot.

– Itse asiassa pappien pitäisi saarnata moninkertaisesti nykyiseen verrattuna. Monissa seurakunnissa messuja on niin vähän, että saarnavuoroja osuu papeille aivan liian harvoin. Helsingin Agricolan kirkossa saarnasin 60-70 kertaa vuodessa, isommassa seurakunnassa vuoroja on paljon vähemmän jaossa.

– Nämä kaksi maallikkosaarnaajaa ovat kyllä niin väkeviä hahmoja, että heidät uskallan ilolla päästää kirkkokansan eteen. Uskon, että meillä papeilla saatta olla näistä puheista paljon opittavaa, Laajasalo toteea vielä lopuksi Tarja Halosesta ja Jari sarasvuosta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Pelkkä leirivuorokausien määrä ei ratkaise”
Seuraava artikkeliAmbrosius kiitti ja pyysi anteeksi piispan vihkimyksen juhlassaan

Ei näytettäviä viestejä