Kysely: Viranomaiset rajoittavat sananvapautta

Sanomalehti

96 prosenttia Sanomalehtien Liiton kyselyyn vastanneista sanoma- ja kaupunkilehtien päätoimittajista ja toimituspäälliköistä antoi suomalaiselle sananvapaudelle kouluarvosanaksi vähintään 8. Kiitettävän arvosanan 9 tai 10 antoi 46 prosenttia vastanneista.

Avoimissa vastauksissa kiitosta sai se, ettei täällä vainota ketään mielipiteidensä vuoksi. Yhteiskuntakeskustelu on Suomessa avointa, ja sananvapaus koskee kaikkia vauvasta vaariin sosiaalisesta asemasta huolimatta. Monipuolinen lehdistö mahdollistaa erilaisten mielipiteiden julkitulon.

Pahimmaksi sananvapauden esteeksi arvioitiin viranomaisten hidastelu, tiedon pimittäminen ja toimitusten tiedonhankinnan vaikeuttaminen (66 %).

Toiseksi eniten rajoituksia asettavat yritysten liikesalaisuudet sekä yritysten ja yhteisöjen toiminnan läpinäkymättömyys (50 %). Sananvapautta kerrottiin rajoittavan myös muun muassa suomalaisen kulttuurin tabut, joista ei keskustella oikeilla nimillä (23 %).

Kyselyyn vastasi 94 sanoma- ja kaupunkilehtien päätoimittajaa ja toimituspäällikköä. Kysely tehtiin viime viikolla sähköpostitse Sanomalehtien Liiton jäsenlehtien toimitukselliselle johdolle.

Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää on juhlistettu maailmalla vuodesta 1993 lähtien opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Suomessa se tunnetaan myös sananvapauden päivänä. Sanomalehtien Liitto pitää asiaa esillä myös sananvapauden päivän ilmoituksin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspoonlahden Sley-messut tuomiokapitulin pohdittavaksi
Seuraava artikkeliViidennen herätysliikkeen laulukirjaan valittu jo viisi suosikkia

Ei näytettäviä viestejä