Kirkon on oltava profeetallisempi ja haastaa valtiot muuttamaan lakejaan pakolaiskysymyksissä, sanoo Luterilaisen Maailmanliiton presidentti, piispa Munib A. Younan. Younan osallistuu parhaillaan järjestyksessä yhdeksänteen Religions for Peace -järjestön maailmankokoukseen.
Itävallassa Wienissä on koolla noin 600 uskonnollista johtaaa ja kansalaisjärjestötoimijaa. Kokouksen yhteydessä uskontojen johtajat allekirjoittivat piispa Munib A. Younanin aloitteesta jokin aika sitten syntyneen julistuksen nimeltään Welcoming the Stranger: Affirmations for Faith Leaders.
Uskontojen edustajien on piispa Younanin mukaan löydettävä yhteiset arvot ja periaatteet, jotka puhuvat jokaisen ihmisarvon puolesta. Mikäli uskonnolliset tahot eivät toimi heikommassa asemasssa olevien lähimmäisten eteen, he menettävät toiminnallisen merkityksensä ja roolinsa arvokkaan elämän puolustajina.
Religions for Peace -järjestö on vuonna 1970 perustettu kansainvälinen uskontojen edustajien yhteistyötä edistävä ja harjoittava rauhanjärjestö. Järjestö toimii tällä hetkellä noin 90 maassa. Religions for Peace -järjestön juuret menevät jo vuoteen 1961, jolloin pieni joukko eri uskontojen johtajia alkoi selvittää mahdollisuutta perustaa jonkinlainen uskonnollinen huippukokous, joka suuntaisi toimintansa uskovaisten yhteiseen rauhantyöhön.
Tämänkertaisessa maailmankokouksessa on nostettu esille kasvava sosiaalinen vihamielisyys, joka on uhka rauhalle. Eri ryhmien vihamielinen suhtautuminen toisia kohtaan vaatii Religions for Peace -järjestön toiminnanjohtajan William F. Vendleyn mielestä muun muassa sitä, että uskonnollisten yhteisöjen on kasvatettava jäseniään kunnioittamaan toisiaan. Uskontojen edustajien yhteinen toiminta voi auttaa moskeijoita, kirkkoja ja temppeleitä rauhankasvatuksessa.
Kirkon Ulkomaanapu on Religions for Peace-järjestön yksi kumppaneista. Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen katsoo, että uskonnollisten johtajien tulisi saada yhteisönsä jäsenet toimimaan dialogin ja yhteiselon puolesta. Paikallisen dialogin lisäksi on Pentikäisen mukaan myös vaikutettava niihin poliittisiin voimiin, jotka ovat konfliktien taustalla.
– Kirkon Ulkomaanavun tavoitteena on yhdessä kumppaniensa kanssa haastaa Saudi- Arabian ja Qatarin kuningashuoneita ja sitä mekanismia, jolla ne sallivat omasta maastaan lietsottavan ääriliikkeiden väkivaltaa. Emme voi vain katsoa sivusta, vaan meidän on toimittava aktiivisesti.
Suomessa on vuodesta 2010 lähtien toiminut Religions for Peace -järjestön, toistaiseksi ainoa pohjoismainen, naisverkosto.
Ilmoita asiavirheestä